Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Πούτιν, απειλές για πυρηνικά

10:20 π.μ. - Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022
10:09 π.μ. - Τετ, 21/20/2022
Image: Μερική επιστράτευση κήρυξε ο Πούτιν, απειλές για πυρηνικά

Θα χρησιμοποιήσω όλα τα μέσα, δεν μπλοφάρω, σημείωσε. Προειδοποίησε τη Δύση ότι εάν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με όλο το τεράστιο οπλοστάσιό της. Καλούνται 300.000 έφεδροι. «Στόχος μας η απελευθέρωση του Ντονμπάς»

Την πρώτη επιστράτευση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία ξεκινάει από σήμερα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS και το Reuters.

«Στην επιστράτευση θα υπόκεινται μόνο οι πολίτες που βρίσκονται σήμερα στην εφεδρεία και κυρίως όσοι υπηρέτησαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, έχουν συγκεκριμένες στρατιωτικές ειδικότητες και σχετική πείρα», σημείωσε. Το Διάταγμα έχει υπογραφεί, πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Reuters, προειδοποίησε τη Δύση ότι εάν συνεχίσει τον «πυρηνικό εκβιασμό» της, η Μόσχα θα απαντήσει με τη δύναμη όλου του τεράστιου οπλοστασίου της.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «αποδυναμώσει, να διχάσει και να καταστρέψει τη Ρωσία» και απείλησε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, αν η Ουκρανία συνεχίσει τις επιθετικές της επιχειρήσεις.

Κατηγόρησε επίσης τη Δύση ότι χρησιμοποιεί «πυρηνικό εκβιασμό» εναντίον της Ρωσίας και δεσμεύτηκε: «Αν απειληθεί η εδαφική της ακεραιότητα, η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Αυτό δεν είναι μπλόφα».

Σχετικά με τα προτεινόμενα δημοψηφίσματα σε τέσσερις κατεχόμενες περιοχές στην Ουκρανία, ο Πούτιν δήλωσε ότι «στηρίζουμε αυτούς τους ανθρώπους, οι περισσότεροι σε αυτές τις ιστορικές περιοχές στην Ουκρανία δεν θέλουν να βρίσκονται κάτω από τον ζυγό των "νεοναζί", η Ρωσία δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που είναι κοντά της να τους διαλύσουν οι δήμιοι και να μην ανταποκριθεί στην επιθυμία τους να καθορίσουν τη μοίρα τους». «Στόχος μας είναι να απελευθερώσουμε το Ντονμπάς».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι περίπου 300.000 έφεδροι θα κληθούν κατά τη διάρκεια της μερικής επιστράτευσης. Πρόσθεσε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 1% των «τεράστιων πόρων» της Ρωσίας, των σχεδόν 25 εκατ. ανθρώπων.

Η σημερινή ομιλία του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ' αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.

«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση - δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.

euro2day.gr