Μεσσαρά: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο 17χρονος που βίασε 3χρονο

11:12 π.μ. - Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2017
11:08 π.μ. - Παρ, 04/12/2017
Image: Μεσσαρά: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος ο 17χρονος που βίασε 3χρονο

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε η φρικιαστική υπόθεση του βιασμού ενός αγοριού μόλις 3 ετών, που είχε σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσαράς πριν από περίπου τρία χρόνια

Στο εδώλιο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Ηρακλείου κάθισε χθες ένας 17χρονος - σήμερα - έφηβος, ο οποίος φέρεται να βίασε το γειτονάκι του.
 
Το απίστευτο συμβάν έλαβε χώρα το Μάιο του 2014 στο Τυμπάκι της Μεσαράς. Αμφότερα τα παιδιά διέμεναν σε γειτονικά σπίτια, ενώ και τα δύο είναι βουλγαρικής εθνικότητας. Το 3χρονο αγοράκι φέρεται να παρασύρθηκε από το 15χρονο τότε γείτονά του: Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, ο τελευταίος παρέσυρε το αγοράκι μακριά από το σπίτι του και το βίασε.
 
Η επίμαχη υπόθεση έχει αρκετές ιδιαιτερότητες: Αυτό συμβαίνει αφενός λόγω της ηλικίας του θύματος, αλλά και του θύτη, και αφετέρου εξαιτίας του ότι το αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων δεν επέβαλε στο 17χρονο ποινή φυλάκισης ή εγκλεισμού σε σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων. Αυτό έγινε, καθώς ο φερόμενος δράστης δεν είχε συμπληρώσει - κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης του - τα 15 του έτη.
 
Αρνήθηκε ενώπιον της Έδρας τις κατηγορίες
 
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο έφηβος, ο οποίος διαμένει σε γειτονικό σπίτι με το 6χρονο σήμερα παιδί, δικαζόταν χθες - κεκλεισμένων των θυρών, ως είθισται στα δικαστήρια ανηλίκων - για βιασμό, κατάχρηση σε ασέλγεια, αλλά και αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 χρόνια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 17χρονος αρνήθηκε ενώπιον της Έδρας τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν.
 
Εντούτοις, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν το Δικαστήριο, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο 15χρονος - τότε - έφηβος είχε όντως τελέσει την πράξη για την οποία κατηγορείτο. Σημειώνεται ότι τα δικαστήρια ανηλίκων δεν κηρύσσουν τους κατηγορούμενους «ένοχους» ή «αθώους», παρά αποφασίζουν εάν ο εκάστοτε κατηγορούμενος έχει τελέσει ή όχι την πράξη που του αποδίδεται.
 
Παρά την ειδεχθή του πράξη, ο 17χρονος δεν οδηγείται σε κατάστημα κράτησης ανηλίκων. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, αυτό συμβαίνει επειδή η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει τον ποινικό σωφρονισμό των παραβατών που δεν έχουν συμπληρώσει τα 15 έτη. Ειδικότερα, αναφορικά με την τέλεση ασελγών πράξεων μεταξύ ανηλίκων που είναι αμφότεροι κάτω των 15 ετών, δεν προβλέπεται τιμωρία. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η περίπτωση που η διαφορά ηλικίας ανάμεσα σε θύτη και θύμα ξεπερνά τα 3 χρόνια.
 
Σε αυτές τις περιπτώσεις εντάσσεται και αυτή που εκδικάστηκε χθες, καθώς ο φερόμενος δράστης ήταν τότε - σχεδόν - 15 ετών και το θύμα του 3 χρόνων. Σε μια τέτοια περίσταση, λοιπόν, ο νομοθέτης προβλέπει την επιβολή αναμορφωτικών μέτρων. Όπερ και εγένετο με το 17χρονο παραβάτη: Το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου τού επέβαλε τρία αναμορφωτικά-θεραπευτικά μέτρα, με τον όρο να μην πλησιάζει ούτε το θύμα του, ούτε την οικογένειά του.
 
 
Τα αναμορφωτικά μέτρα
 
Η εντατική επιμέλεια του 17χρονου δόθηκε στην Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Ηρακλείου. Με λίγα λόγια δεν αφαιρείται από τους γονείς του παραβάτη η επιμέλεια του παιδιού τους, ωστόσο ο ανήλικος θα πρέπει να παρακολουθείται από την εν λόγω Υπηρεσία, που υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Στην περίπτωση του 17χρονου, αποφασίστηκε ότι ο νεαρός θα πρέπει να επισκέπτεται την Υπηρεσία Επιμελητών, στο Ηράκλειο, δύο φορές το μήνα, προκειμένου να υπάρχει επαφή με τους αρμόδιους κοινωνικούς λειτουργούς. Αυτό το μέτρο θα ισχύει μέχρι ο παραβάτης να συμπληρώσει τα 21 έτη.
 
Το δεύτερο αναμορφωτικό μέτρο που επιβλήθηκε στο 17χρονο είναι η κοινωφελής εργασία. Ο νεαρός καλείται, δηλαδή, να εργάζεται για λογαριασμό της οικείας δημοτικής Αρχής, συμμετέχοντας σε κάποια από τις υπηρεσίες της. Συγκεκριμένα, στο νεαρό παραβάτη επιβλήθηκε η τέλεση κοινωφελούς εργασίας συνολικά 120 ωρών στο Δήμο Φαιστού (όπου υπάγεται το Τυμπάκι). Τρίτο και τελευταίο αναμορφωτικό-θεραπευτικό μέτρο που επιβλήθηκε στο νεαρό είναι η παρακολούθησή του από το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου. Ειδικότερα, ο 17χρονος θα πρέπει να επισκέπτεται το Κέντρο, να παρακολουθείται από τους ειδικούς και να πραγματοποιεί συνεδρίες.
 
 
Τι μπορεί να "οδηγήσει" έναν έφηβο στο βιασμό;
 
Μπορεί η υπόθεση που αναβίωσε χθες στις δικαστικές αίθουσες να είχε συγκλονίσει τον περισσότερο κόσμο, ωστόσο, μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV" ο ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λασιθίου Μανόλης Καναβάκης, ανέφερε - μεταξύ άλλων - ότι το συγκεκριμένο γεγονός δε θα πρέπει να σοκάρει.
 
Σύμφωνα με τον κ. Καναβάκη, οι ενήλικες που βιάζουν είναι πολύ συχνό φαινόμενο να ξεκινούν να κακοποιούν σεξουαλικά άλλα άτομα από την ηλικία των 15-16 ετών. Ερωτηθείς να σχολιάσει για το τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένα παιδί 15 ετών να βιάσει, ο ψυχίατρος είπε ότι αυτό μπορεί να ξεκινά είτε από κάποιο πρόβλημα νοητικής στέρησης, ή και λόγω βιολογικών αιτιών. Εξάλλου, ο κ. Καναβάκης πρόσθεσε ότι ο βιασμός μπορεί να οφείλεται και στην έλλειψη διαπαιδαγώγησης του θύτη, ή - όπως συμβαίνει πολύ συχνά - επειδή ο ίδιος ο δράστης είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά σε μικρή ηλικία.
 
 
Οι επιπτώσεις για το μικρό αγοράκι
 
Τέλος, ο επιστημονικός υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Λασιθίου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που μπορεί να υποστεί ένα νήπιο 3 ετών, το οποίο πέφτει θύμα βιασμού. Ο κ. Καναβάκης επισήμανε ότι ενδέχεται τα θύματα να αναπτύσσουν μεγαλώνοντας οριακές προσωπικότητες, ενώ πολύ συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη συναναστροφή τους με το αντίθετο φύλο.
 
Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος
Πηγή: neakriti.gr