Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας

8:59 π.μ. - Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020
08:08 π.μ. - Παρ, 21/59/2020
Image: Μετά την Αγία Σοφία ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί και τη Μονή της Χώρας

Κι άλλη πρόκληση από τον Ερντογάν - Τζαμί και η Μονή της Χώρας μετά την Αγία Σοφία

Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας ("Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα") στην Κωνσταντινούπολη.

Η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς, και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί η οποία δεν είχε εφαρμοστεί.

Το πρωί της Παρασκευής δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ με το οποίο θα εφαρμοστεί άμεσα η απόφαση, και τα μοναδικής ομορφιάς ψηφιδωτά θα καλυφθούν, αναφέρει το skai.gr.

Σημειώνεται ότι στη Μονή συνεχίζονταν τα έργα αποκατάστασης και αποκάλυψης των ψηφιδωτών.

Η Μονή της Χώρας, γνωστή σήμερα ως Καριγιέ Τζαμί (τουρκ. Kariye Camii ή Kariye Müzesi), υπήρξε ελληνικό χριστιανικό μοναστήρι στην Κωνσταντινούπολη που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα. Από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο.

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017).

Πηγή capital .gr