"Μεταξύ Αιγύπτου - Κρήτης τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών"

10:17 π.μ. - Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022
10:12 π.μ. - Τετ, 14/17/2022
Image: "Μεταξύ Αιγύπτου - Κρήτης τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών"

Μήνυμα Σίσι προς Άγκυρα και Τρίπολη – Σφήνα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανακηρύσσονται τα θαλάσσια όρια των αιγυπτιακών θαλάσσιων ζωνών προς δυσμάς υπέγραψε χθες ο πρόεδρος της χώρας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη ισχυρό χτύπημα στους ισχυρισμούς που Αγκυρα και Τρίπολη έχουν παρουσιάσει μέσα από το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 και την πρόσφατη προσθήκη περί υδρογονανθράκων του περασμένου Οκτωβρίου.

Πρακτικά το διάταγμα Σίσι υπ’ αριθμόν 595/2022 οριοθετεί τα θαλάσσια σύνορα με την Τρίπολη προς δυσμάς, με βάση τη χάραξη μιας ευθείας γραμμής, η οποία νοητά κόβει ξανά το τουρκολιβυκό μνημόνιο στη μέση και αγνοεί πλήρως τις απόψεις της Αγκυρας όπως αυτές αντικατοπτρίζονται σε όλα τα κείμενα που έχουν υπογραφεί με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Οι πρώτες αποτυπώσεις οι οποίες είχαν γίνει αργά χθες το βράδυ με βάση τις υφιστάμενες συντεταγμένες, δείχνουν ότι οι Αιγύπτιοι κινήθηκαν για ακόμα μια φορά σύμφωνα με τις γραμμές βάσης της συμφωνίας Αθήνας – Καΐρου του 2020. Εφόσον οι χθεσινές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και το δυτικό όριο των αιγυπτιακών συνόρων αγγίζει το γεωγραφικό μήκος προς δυσμάς του 25ου μεσημβρινού, τότε η χάραξη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το 2020.

Η γραμμή σταματά λίγο πριν από τη μέση γραμμή μεταξύ Αιγύπτου και Κρήτης, γεγονός το οποίο υποδηλώνει και την ετοιμότητα του Καΐρου να συνομιλήσει με την Αθήνα και, βεβαίως, την Τρίπολη για τον προσδιορισμό του θαλάσσιου συνόρου ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία του 2020 προς ανατολάς σταματούσε πάλι λίγο πριν από τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας πρακτικά περιθώριο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα, Αγκυρα και Κάιρο.

Η στάση αυτή ξεκάθαρα υποδηλώνει ότι για το Κάιρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο αποτελεί γράμμα κενό περιεχομένου και πως πιθανές οριοθετήσεις θα πρέπει να γίνουν με εντελώς διαφορετική λογική από εκείνη που επιχειρεί να επιβάλει μονομερώς η Αγκυρα.

Η κίνηση του Καΐρου καταγράφεται λίγο μετά τις νέες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί «κοινής απάντησης» Αγκυρας και Τρίπολης στον ΟΗΕ στην επιστολή της Ελλάδας αλλά και στις πρωτοβουλίες στον τομέα των υδρογονανθράκων που έχει λάβει η Αθήνα στα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Η στάση Σίσι αποτελεί ένα διπλό μήνυμα αφενός προς την Αγκυρα στην οποία υπενθυμίζεται ότι οι διακηρύξεις Ερντογάν περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Αίγυπτο περνούν από την ουσιαστική υποχώρηση στο θέμα της Λιβύης (όχι μόνο στην οριοθέτηση ΑΟΖ αλλά και στον ασφυκτικό έλεγχο που ασκεί η Τουρκία στην κυβέρνηση της Τρίπολης), αφετέρου προς την Τρίπολη, στην οποία –και– με αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος υπενθυμίζει ότι αποτελεί παράγοντα που δεν μπορεί απλά να αγνοηθεί.

cretalive.gr