Μέτρα - προτάσεις στήριξης του Αγροτικού Τομέα και ιδιαίτερα της θερμοκηπιακής παραγωγής

8:14 π.μ. - Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020
08:04 π.μ. - Πέμ, 02/14/2020
Image: Μέτρα - προτάσεις στήριξης του Αγροτικού Τομέα και ιδιαίτερα της θερμοκηπιακής παραγωγής

Η πανδημία του κορωνοϊού πλήττει δραματικά την οικονομία της χώρας μας

Αν, και το πιο πολύτιμο και πρωταρχικό πράγμα είναι η υγεία και η ανθρώπινη ζωή, η Πολιτεία, το κράτος οφείλει να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Υπάρχουν τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο Τουρισμός, το λιανεμπόριο, η μεταποίηση που οδηγούνται σε κατάρρευση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την συνοχή και τα όρια της κοινωνίας,ύστερα από 10 χρόνια σκληρών θυσιών του λαού. Σε αυτή την πραγματικά δραματική κατάσταση που βιώνει η ανθρωπότητα και η χώρα μας, ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που μας κρατάει ζωντανούς, παρά την πρωτοφανή κρίση που διέρχεται.

Οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών, κηπευτικών και περισσότερο ανθοκομίας, στην Ιεράπετρα αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού.

Οι αναγκαίοι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί για να επιβραδύνουν την εξάπλωση της πανδημίας έχουν προκαλέσει μείωση της ζήτησης και της διακίνησης των προϊόντων των θερμοκηπίων, και μάλιστα στην περίοδο της πλήρους παραγωγής. Η κατάρρευση του τουρισμού, οι περιορισμοί στην εστίαση, τις εκδηλώσεις και συναθροίσεις, οι μεγάλες δυσκολίες στις εξαγωγές,λόγω των αρχικών απαγορεύσεων στις μεταφορές, αλλά και οι τεράστιες σήμερα - παρά την άρση - δυσκολίες και μεγάλες καθυστερήσεις στη μεταφορά ευπαθών προϊόντων, έχουν προκαλέσει πολύ μεγάλη μείωση της ζήτησης και πτώση των τιμών του παραγωγού και αδιάθετες τεράστιες ποσότητες προϊόντων.

Συγχρόνως οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην διακίνηση των προϊόντων στις λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς αλλά και άνοδο τιμών για τον καταναλωτή, λόγω έλλειψης ανταγωνισμού.

Το πρόβλημα είναι περισσότερο έντονο στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, καθώς πρόκειται για προϊόντα ευπαθή, που δεν μπορούν να αποθηκευτούν, των οποίων οι δαπάνες παραγωγής έχουν ήδη σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί και είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και μεγάλων επενδύσεων και υψηλού κόστους παραγωγή.

Πρόκειται για ένα συντριπτικό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Στην περιοχή της Ιεράπετρας, η κρίση παίρνει διαστάσεις καταστροφής. Τώρα που είναι η περίοδος της πλήρους παραγωγής, τα προϊόντα οδηγούνται στην καταστροφή ολόκληρο το σύστημα υποστήριξης της καλλιέργειας (γεωπόνοι, εφόδια, συσκευαστήρια, μεταφορείς, εργάτες γης κ. α. κλονίζεται και το κυριότερο, υπάρχει τεράστια αμφιβολία στους παραγωγούς για το αν θα έχουν χρήματα για να ξαναφυτέψουν.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν έγγραφες καταγγελίες για αισχροκέρδεια στην τιμή πώλησης από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που ενώ πιέζουν τις τιμές κάτω του κόστους παραγωγού, πωλούν τα προϊόντα σε υπερδιπλάσιες ή και τριπλάσιες τιμές, αξιοποιώντας την ήδη πιο ενισχυμένη θέση τους στην αγορά που απέμεινε.

Η κρίση των θερμοκηπιακών προϊόντων αναδεικνύει με οδυνηρό τρόπο την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων υποστήριξης της οικονομίας (των αγροτών, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων της αλυσίδας διατροφής), οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες

βρίσκονται στα πρόθυρα της καταστροφής.

Αναδεικνύει επίσης την απουσία ενός ισχυρού δημόσιου πιστωτικού οργανισμού,που θα μπορούσε όχι μόνο τη δύσκολη ώρα να στηρίξει την αγροτική οικονομία με τις ιδιαίτερες ανάγκες της, αλλά και εν γένει τις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ανάγκη στήριξης των παραγωγών θερμοκηπιακών καλλιεργειών αλλά, 8και των Αγροτικών Συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών, Αγροτών που Τυποποιούν και διαθέτουν προϊόντα στην αγορά, Επιχειρήσεων Τυποποίησης και εμπορίας καθώς και παραγωγών Λαϊκών Αγορών και υπαίθριου πλανόδιου εμπόριου είναι αναγκαία ΤΏΡΑ για την επιβίωση αυτού του δυναμικού κλάδου του πρωτογενούς τομέα.

Επειδή αυτή η παραγωγική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά σημαντική για την τροφική αυτάρκεια της χώρας.

Επειδή πρόκειται για προϊόντα που ενισχύουν σημαντικά τον τομέα των εξαγωγών.

Επειδή οι χιλιάδες αυτές οικογενειακές επιχειρήσεις δημιουργούν εργασία για δεκάδες υποστηρικτικούς κλάδους με χιλιάδες εργαζόμενους,

Αποτελεί ζωτικής σημασίας ανάγκη

να ληφθούν γενναία μέτρα για την επιβίωση του δυναμικού κλάδου των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.

Να προχωρήσει άμεσα ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στους παραγωγούς, στους συνεταιρισμούς, στα συσκευαστήρια, Δημοπρατήρια, Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων αλλά και της ιδιωτικής συμμετοχής επιχειρήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής και στη διατροφική αλυσίδα.

Να διατεθεί πόσο που να καλύπτει όχι μόνο τις τρέχουσες καλλιεργητικές ανάγκες, αλλά που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα στο παραγωγό να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στη Νέα καλλιεργειτική περίοδο.

ΜΈΤΡΑ-ΠΡΟΤΆΣΕΙΣ

Να προχωρήσει άμεσα η εξόφληση από την πολιτεία, όλων των παλαιών οφειλών, υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ.

Να δοθεί άμεσα το οφείλομενο ποσό όσων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και να ανοίξει και φέτος πρόγραμμα για νέους αγρότες και όλα τα προγράμματα ΠΑΑ και ΥΠΑΑΤ.

Να ενεργοποιηθεί η κάρτα του αγρότη με

βάση το προηγούμενο ΟΣΔΕ.

Να καταβληθεί ολόκληρο το ποσό της επιδότησης (βασική ενίσχυση+πρασίνισμα) που αναλογεί στον παραγωγό,αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ.

Να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις παραγωγών ελαιολάδου.

Να προωθηθεί πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές και το Μεταφορικό ισοδύναμο για όλη την Κρήτη.

Μέτρα επιπλέον στήριξης των εξαγωγών προκειμένου να μη χαθούν αγορές του εξωτερικού.

Να επιτραπεί η συμμετοχή στις λαϊκές αγορές στους παραγωγούς άλλων Περιφερειών, με αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Να δωθεί παράταση μέχρι 31/12/2020) της εξόφλησης των ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ.

Να παγώσουν οι οφειλές σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες τουλάχιστον μέχρι το ΠΆΣΧΑ του 2021.

Να υπάρξει οριζόντια (σε ολους) τους καλλιεργητες θερμοκηπίων, στρεμματική αποζημίωση με βάση τη δήλωση καλλιέργειας(ΟΣΔΕ).

Για τους ενοικιαστές θερμοκηπίων, να δοθεί επιπλέον επίδομα ενοικίου.

Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί για τις ποσότητες που έμειναν αδιάθετες και κατάστράφηκαν, με τουλάχιστον την τιμή κόστους παραγωγής ανά προϊόν.

Να εξεταστεί ΑΜΕΣΑ, να μπει πλαφόν κατώτατης τιμής προϊόντος για τον παραγωγό, ίση με κόστος παραγωγής προϊόντος+μεταφορά +προμήθεια +τυποποίηση κλπ.

Πάταξη του φαινομένου των ελληνοπποιήσεων-ίσχύει και σήμερα!

Έλεγχος και περιορισμός εισαγωγών κυρίως από χώρες που ισχύει η ρήτρα του μάλλον ευνοουμένου κράτους, σε προϊόντα που έχουμε επάρκεια.

Ένταξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών, Ομάδων Παραγωγών, Παραγωγών που διατηρούν μόνιμο προσωπικό και εργάτες γης,καταστήματα γεωργικών εφοδίων, λιανεμπορίου, Δημοπρατήρια, τυποποιητήρια, συσκευαστήρια, εξαγωγικές επιχειρήσεις και γενικά επιχειρήσεων που συγκροτούν τη διατροφική αλυσίδα (πλην Ομίλων, αλυσίδων SM)στα μέτρα που παίρνονται για τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που πλήττονται.

Για τα μέλη των οικογενειών(σύζυγοι, τέκνα), που διατηρούν μικρές - οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, που δεν έχουν εισόδημα από άλλες πηγές, να δοθεί ένα επιπλέον επίδομα καθώς και στους χαμηλό συνταξιούχους. Αντί της κάλυψης των εξόδων για baby sister, που δίνεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Να προωθηθούν προγράμματα απορρόφησης νωπών κηπευτικών από το κράτος (νοσοκομεία, στρατός, σχολεία, οίκοι ευγηρίας).

Να αξιοποιηθεί επιπλέον το εργαλείο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών και ανθοκομίας.

Να ενταχθούν σε κοινωνικά προγράμματα και Επιδοτούμενα Κοινωνικά Παντοπωλεία και άλλες κοινωφελείς δομές από τους ΟΤΑ πρώτου βαθμού, τα νωπά κηπευτικά, αξιοποιώντας και διαθέσιμη Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Να δημιουργηθεί ένα παρατηρητήριο τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας, από την τιμή παραγωγού ως το ράφι λιανικής για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.

τομέα

Να χρηματοδοτεί ξεχωριστή καμπάνια στους καταναλωτές για να ενισχυθεί η άφοβη κατανάλωση των προϊόντων μας.

Αντίστοιχα μέτρα πρέπει να παρθούν και για τους κτηνοτρόφους και τους επαγγελματίες αλιείς, με το δεδομένο της μη πραγματοποίησης των εκδηλώσεων και εθίμων για το ελληνικό Πάσχα και της ανύπαρκτης τουριστικής κίνησης λόγοι που θα επιφέρουν τεράστια ζημιά στα κτηνοτροφικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυροκομικά)και αλιεύματα.

Ιδιαίτερα πρόκειται επίσης να πληγούν και οι υπαίθριες καλλιέργειες κυρία του Οροπεδίου Λασιθίου και Σητείας και η αμπελοκαλλιέργεια και τα

Αμπελοκομικά προϊόντα.

ΑΠΑΙΤΟΎΝΤΑΙ ΕΔΏ ΚΑΙ ΤΏΡΑ ΓΕΝΝΑΊΑ ΜΈΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΉ ΤΟΜΈΑ ΚΑΙ ΙΔΙΑΊΤΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΏΝ

κείμενο Νίκος Δασκαλάκης