Μίνι εξέγερση στην Επιτροπή Τσιόδρα | «Καυτή» επιστολή σε Κικίλια - Μητσοτάκη

7:43 π.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Πέμ, 01/43/2021
Image: Μίνι εξέγερση στην Επιτροπή Τσιόδρα | «Καυτή» επιστολή σε Κικίλια - Μητσοτάκη

Τριγμούς έχει προκαλέσει στην υπό τον κ. Τσιόδρα Επιτροπή των Επιστημόνων, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου

Στην Επιστημονική Επιτροπή η απόφαση εγκρίθηκε με μικρή πλειοψηφία και μετά από ασφυκτικές κυβερνητικές πιέσεις στην τηλεδιάσκεψη των επιδημιολόγων, όπου παρών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η παρουσία του τελευταίου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο κ. Γεραπετρίτης δεν έχει σχέση με τις πολιτικές υγείας. Στα μέλη της Επιτροπής είχαν άλλωστε προκαλέσει αρνητική εντύπωση οι δηλώσεις του πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με τις οποίες όσες περισσότερες ΜΕΘ τόσο και περισσότεροι θάνατοι.

Σε κάθε περίπτωση, μια σημαντική μερίδα μελών της Επιτροπής αποφάσισε να στείλει μια επιστολή προς την κυβέρνηση, που ένας από τους συγγραφείς της αποκαλεί « ultimatum », τελευταία προειδοποίηση. Στην επιστολή, της οποίας σχέδιο κυκλοφόρησε σε δημοσιογραφικούς κύκλους και η οποία απευθύνεται στους κ.κ. Μητσοτάκη και Κικίλια, τονίζεται ότι οι υπογράφοντες θα παραιτηθούν « και θα εξηγήσουν δημοσίως τους λόγους », αν η κυβέρνηση προχωρήσει και στο άνοιγμα των σχολείων. Λόγω και της διεθνούς εμπειρίας, στην επιστημονική κοινότητα η επαναλειτουργία των σχολείων θεωρείται καταστροφική. «Είναι κόκκινη γραμμή », λέει ένα μέλος της Επιτροπής.

Οι συντάκτες της επιστολής που πήραν την πρωτοβουλία για τη συγγραφή της, τη διακινούν στα υπόλοιπα μέλη με το επιχείρημα ότι « ζητάμε από τους πολίτες να αναλάβουν την ατομική ευθύνη, πρέπει να αναλάβουμε κι εμείς τη δική μας ». Αν την υπογράψει και ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος φέρεται αυτή τη στιγμή να αμφιταλαντεύεται, η επιστολή θα φέρει τις υπογραφές της πλειοψηφίας των μελών.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλες πολιτικές πιέσεις και άλλα ραπίσματα», τονίζεται μεταξύ άλλων στην επιστολή. «Θυσιάσαμε το επιστημονικό μας κύρος προσπαθώντας να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της απειλητικής πανδημίας, αλλά όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο».

tvxs.gr