Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κύριλλου για την έναρξη του σχολικού έτους 2018-19

6:54 μ.μ. - Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2018
06:10 μ.μ. - Τρί, 09/54/2018
Image: Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης & Σητείας κ. Κύριλλου για την έναρξη του σχολικού έτους 2018-19

Δείτε αναλυτικά

Αγαπητά μου παιδιά,
Η σημερινή ημέρα, με την τέλεση της ακολουθίας του Αγιασμού, σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Είναι η αφετηρία μιας συνεχούς προσπάθειας για την κατάκτηση της γνώσης και της αρετής, που είναι απαραίτητα εφόδια στη ζωή σας. Η γνώση είναι αναγκαία για τον καταρτισμό σας, για να ακονίσετε το μυαλό σας και να περιηγηθείτε στον υπέροχο κόσμο της ανθρώπινης σκέψης, της επιστήμης και της τεχνολογίας, ενώ η αρετή μορφώνει την ψυχή σας, τον μέσα άνθρωπο, και σας κάνει άρτιες και ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θαλερούς και άξιους αγωνιστές της ζωής.  
Η Παιδεία, ως καλλιέργεια του πνεύματος και της ψυχής, είναι η σημαντικότερη επένδυση για τον άνθρωπο και την κοινωνία. Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, ένας από τους τρεις Ιεράρχες και προστάτες της Παιδείας μας, προτρέπει: «Ποιήσατε δικαιοσύνης όπλον την παίδευσιν». Κι αυτό, γιατί το σχολείο, εκτός από τη διαδικασία της μάθησης, διαπλάθει την ψυχή και τον χαρακτήρα και βοηθά στην ηθική θωράκιση του ανθρώπου. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο «το μυαλό δεν είναι ένα δοχείο για γέμισμα, αλλά μια φωτιά για άναμμα». Γι’ αυτό στον χώρο αυτό αναπτύσσεται η κριτική σκέψη, διευρύνονται οι πνευματικοί ορίζοντες, εμπλουτίζεται ο ψυχικός κόσμος με την αληθινή και ανθρώπινη επικοινωνία, και καλλιεργείται το αίσθημα τόσο της προσωπικής όσο και της συλλογικής και κοινωνικής ευθύνης. 
Σας προτρέπω, λοιπόν, να ξεκινήσετε το νέο σχολικό έτος με ζήλο, ενθουσιασμό και συστηματική μελέτη, στοχεύοντας στην πρόοδο και το συνεχές ανέβασμα, που είναι ο προορισμός του ανθρώπου. Σε αυτόν τον αγώνα σας για την αληθινή μόρφωση έχετε συμπαραστάτες τους γονείς σας και καθοδηγητές τους καλούς και κατά πάντα άξιους Εκπαιδευτικούς σας, οι οποίοι εργάζονται σκληρά, υπεύθυνα και φιλότιμα για να σας μεταλαμπαδεύσουν όχι μόνο τη γνώση αλλά και αξίες και ιδανικά. 
Εύχομαι ολόψυχα σε όλους, διδάσκοντες και διδασκομένους, καλή και καρποφόρα σχολική χρονιά με τη χάρη και τον φωτισμό του Πανσόφου Θεού.
                Ιεράπετρα, 11 Σεπτεμβρίου 2018
Με θερμές ευχές και πατρική αγάπη
Ο Μητροπολίτης
† Ο Ιεραπύτνης & Σητείας Kύριλλος