Μιχελαράκης: Άφαντοι οι τουρίστες από την Ιεράπετρα παρά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία

12:14 μ.μ. - Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024
12:06 μ.μ. - Παρ, 21/14/2024
Image: Μιχελαράκης: Άφαντοι οι τουρίστες από την Ιεράπετρα παρά τις πληρότητες στα ξενοδοχεία

Έρχονται αντιδράσεις από το “estiasigreece” με αφορμή τις αλλαγές στο ΦΠΑ

Με αφορμή την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11.00π.μ. από την Π.Ο.Ε.Σ.Ε. με θέμα την αλλαγή στο ΦΠΑ, ο πρόεδρος του Συλλόγου καφέ εστίασης Ιεράπετρας, Μανώλης Μιχελαράκης, μίλησε στον Ηχώ 99,8.

Όπως είπε, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις ότι το ΦΠΑ θα σταθεροποιηθεί στο 13% βλέπουμε κάθε έξι μήνες κάτι να πηγαίνει στο 24% και αντί να ομαλοποιείται η κατάσταση στην εστίαση να γεννούνται συνεχώς νέοι κίνδυνοι και ασάφειες. «Ποια είναι τελικά η δουλειά μας, να δουλέψουμε για να ζήσουμε τις οικογένειές μας ή να κάνουμε τους εισπράκτορες του κράτους;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελαράκης. Όλα όσα προτάσσει η κυβέρνηση ανεβάζουν το κοστολόγιο. Σε περίπτωση που αυτές οι αλλαγές εφαρμοστούν θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις. Ωστόσο, ο καταναλωτής με τον μισθό και την σύνταξη που παίρνει δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες αυτές τις αυξήσεις. Ο κ. Μιχελαράκης χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στην εστίαση τραγική. Η καθυστέρηση που υπάρχει λόγω των POS είναι τεράστια, με έντονα παράπονα τόσο από τους καταναλωτές όσο και από τους ίδιους τους καταστηματάρχες. Από όλη αυτή την κατάσταση οι μόνες που επωφελούνται είναι οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης ενώ η μικρή επιχειρηματικότητα φαίνεται να μην είναι επιθυμητή στην Ελλάδα. Για όλους αυτούς τους λόγους θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις με τρόπους που θα επηρεάσουν τα έσοδα προς την κυβέρνηση αφού φαίνεται ότι αυτό είναι το μόνο κομμάτι που τους ενδιαφέρει. Μία πρόταση που έγινε είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα κάποιων πόλεων του εξωτερικού και να μην δεχόμαστε πληρωμές με κάρτες.

Όλη αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με την ακρίβεια θα επηρεάσει και τον τουρισμό. Οι τουρίστες θα αρχίσουν να επιλέγουν πιο φθηνούς προορισμούς ή θα μένουν όλο και περισσότερο στα all-inclusive ξενοδοχεία. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Μιχελαράκης, η τουριστική κίνηση στα καταστήματα της πόλη μας αυτή την περίοδο είναι αρκετά μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Στην Ιεράπετρα δεν υπάρχει η κουλτούρα της τουριστικής ανάπτυξης και η έλλειψη υποδομών αποτελεί βασικό πρόβλημα. Το παραλιακό μέτωπο, το οποίο αποτελεί και τη εικόνα της πόλης μας είναι υπό κατάρρευση. Έχουν βρεθεί κάποια χρήματα από την Περιφέρεια ωστόσο ο κ. Μιχελαράκης δεν γνωρίζει σε τι φάση βρίσκεται η συνεργασία της περιφέρειας με τον Δήμο αλλά δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την άμεση ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου λόγω των καθυστερήσεων που υπάρχουν πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις από τους εργολάβους.