Μίχου: Στις αρμόδιες υπηρεσίες εάν έχουμε υποψία για ίωση καστανής ρυτίδωσης σε θερμοκήπιο

12:15 μ.μ. - Τρίτη, 12 Μαΐου 2020
12:05 μ.μ. - Τρί, 12/15/2020
Image: Μίχου: Στις αρμόδιες υπηρεσίες εάν έχουμε υποψία για ίωση καστανής ρυτίδωσης σε θερμοκήπιο

Ενημερώνονται οι εταιρίες εισαγωγής σπόρων- H αναπληρώτρια προϊσταμένη στο γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας στον Ηχώ 99,8

Στην Ιεράπετρα εντοπίστηκε το προηγούμενο διάστημα ένα πρώτο θερμοκήπιο που έχει προσβληθεί από τον ιό της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας. Ο ιδιοκτήτης του θερμοκηπίου προχώρησε σε καταστροφή της καλλιέργειας. Στάλθηκε δείγμα στο Μπενάκειο φυτοπαθολογικό ινστιτούτο και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά 99% -καθώς αναμενόταν μια ακόμη εργαστηριακή ανάλυση- πως πρόκειται για την συγκεκριμένη ίωση.

Η κα Άννα Μίχου αναπληρώτρια προϊσταμένη στο γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Ιεράπετρας μίλησε στον Ηχώ 99,8 για το περιστατικό που έχει καταγραφεί προσθέτοντας πως έχουν παρθεί, δείγματα από το φυτώριο που είχε προμηθευτεί ο παραγωγός τα φυτά του, δείγματα από άλλους παραγωγούς που είχαν αγοράσει τα φυτά τους τις ίδιες ημέρες με τον παραγωγό που τα δικά του βρέθηκαν θετικά στην ίωση , δείγματα σπόρων από την συγκεκριμένη παρτίδα και όλα αυτά στάλθηκαν για ανάλυση, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται τα επίσημα αποτελέσματα.

Κάλεσε τους παραγωγούς εάν δουν κάτι ύποπτο στο φυτό τους να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι το φυτό έχει προσβληθεί από την ίωση. Από τον Οκτώβριο με εφαρμογή από τον Νοέμβρη 2019 η ΕΕ έχει βγάλει οδηγία ότι το συγκεκριμένο παθογόνο είναι σε καραντίνα σε όλο το ευρωπαϊκό έδαφος που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν φυτά που φέρουν τον ιό. Οι σπόροι ελέγχονται για την ίωση καστανής ρυτίδωσης. Οι υπηρεσίες έχουν στείλει δελτία τύπου και ανακοινώσεις σε όλους όσοι εισάγουν σπόρο ακόμη και εάν η εισαγωγή είναι από την Ε.Ε.

Η κα Μίχου αναφέρθηκε στους τρόπους και τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνει ο παραγωγός τονίζοντας ότι η παρατηρητικότητα, η καθαριότητα, η απολύμανση των εργαλείων, η ατομική φροντίδα, είναι γενικότερα ένα καλοί τρόποι πρόληψης γενικότερα για τις ιώσεις.

Ακούστε εδώ αναλυτικά την κα Μίχου: