Μόνο με ένα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι αλλάζει με το Ε9

11:21 π.μ. - Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019
11:03 π.μ. - Πέμ, 14/21/2019
Image: Μόνο με ένα κλικ οι μεταβιβάσεις ακινήτων – Τι αλλάζει με το Ε9

Σε ριζική αλλαγή στον τρόπο υποβολής δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Σε ριζική αλλαγή στον τρόπο υποβολής δηλώσεων μεταβίβασης ακινήτων προχωράει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προκειμένου να κλείσει «παραθυράκια» που υπάρχουν με την υποβολή δηλώσεων σε έγγραφα, και να εντατικοποιηθεί η διαδικασία των διασταυρώσεων και των στοχευμένων ελέγχων.
 
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, από τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά να λειτουργεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων με στόχο την πλήρη εφαρμογή του τον προσεχή Οκτώβριο.
 
Μέχρι σήμερα η διαδικασία γίνεται στις εφορίες που ανήκει το κάθε ακίνητο. Οι ενδιαφερόμενοι αφού υπέγραφαν πρώτα τα συμβόλαια στο γραφείο του συμβολαιογράφου άρχισε ο Γολγοθάς τους για να ολοκληρώσουν την μεταβίβαση. Για ένα εξοχικό που βρίσκεται σε άλλη περιοχή, νομό ή νησί από εκεί όπου ζουν, έψαχνα σε ποια εφορία θα πρέπει να πάνε να τα καταθέσουν και να πληρώσουν τον φόρο μεταβίβασης (ή κληρονομιάς, γονικής παροχής κλπ) ώστε να ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
 
Έτσι, από φέτος καταργείται, καθώς όλη η διαδικασία της δήλωσης, υπολογισμού και έκδοσης ταυτότητος οφειλής για τον φόρο που πρέπει να πληρωθεί, θα γίνεται επιτόπου στο γραφείο του συμβολαιογράφου.
 
Οι ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων θα σημαίνουν και αυστηρότερους και πιο εύκολους ελέγχους. Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2019 προβλέπονται περισσότεροι από 3.000 έλεγχοι σε μεταβιβάσεις ακινήτων.
 
Σημειώνεται ότι η αλλαγή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και το Ε9, αλλά και τον ΕΝΦΙΑ. Από το 2020 ενδεχομένως, αρμόδιες πηγές εκτιμούν πως οι ηλεκτρονικές δηλώσεις μεταβίβασης (θα καταργήσουν και την ανάγκη για δηλώσεις ακινήτων Ε9 που υποχρεωτικά πρέπει να καταθέτουν (εντός αυστηρής διορίας και με την απειλή προστίμου) όλοι όσοι έχουν συναλλαγές σε ακίνητα.
 
Τότε όλες οι αλλαγές που θα δηλώνονται ηλεκτρονικά σε ΑΑΔΕ και Κτηματολόγιο, θα ενημερώνουν άμεσα και την μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων με βάση τα οποία εκδίδεται ο ΕΝΦΙΑ.
 
 
in.gr