Μπαράζ πληρωμών τον Δεκέμβριο με συντάξεις, επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, οικονομικές ενισχύσεις

2:01 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020
02:12 μ.μ. - Τετ, 02/01/2020
Image: Μπαράζ πληρωμών τον Δεκέμβριο με συντάξεις, επιδόματα, δώρο Χριστουγέννων, οικονομικές ενισχύσεις

Πολλές πληρωμές που αφορούν συντάξεις, επιδόματα, οικονομικές ενισχύσεις, δώρο Χριστουγέννων για ανέργους και εργαζομένους αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι να φύγει το 2020

Ειδικότερα οι συντάξεις Ιανουαρίου 2021 θα καταβληθούν φέτος νωρίτερα όπως έχει ήδη γράψει το Dikaiologitika News ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει καμία μεταβολή στην ημερομηνία καταβολής των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.

Αναλυτικότερα οι πληρωμές έχουν ως εξής :

1. Η καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου 2021 θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα για την πρόληψη και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, τη μείωση του συνωστισμού και την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων του τ.ΟΓΑ, οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις μηνός Ιανουαρίου 2021 των συνταξιούχων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) που προέρχονται:- Από τους τ.ΟΑΕΕ, τ.ΟΓΑ, τ.ΕΤΑΑ, τ.ΝΑΤ, τ.ΕΤΑΤ, τ.ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ θα καταβληθούν στις 21 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Δευτέρα.- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1,3,5,7,9 θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2020, ημέρα Τρίτη- Από το τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τις Τράπεζες, τον ΟΤΕ και το Δημόσιο και ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0,2,4,6,8 θα καταβληθούν στις 23 Δεκεμβρίου ημέρα Τετάρτη.

2. Στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΑ το επίδομα γέννησης, τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ), το Επίδομα Στέγασης, το Στεγαστικής Συνδρομής, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων, η “Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982” και το Επίδομα Ομογενών, “Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019”κ και όπως φαίνεται και το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020.

3. Μέσα στον Δεκέμβριο Αρχές θα καταβληθεί το επίδομα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους οι οποίοι επλήγησαν από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης λόγω πανδημίας. Το επίδομα θα είναι ύψους 400 ευρώ.

4. Επίδομα 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους του ΟΑΕΔ. Ξεκίνησε και καταβλήθηκε ήδη σε 45.000 μακροχρόνια ανέργους και θα υπάρξουν και νέες πληρωμές για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

5. Δίμηνες παρατάσεις : Για όσους ανέργους έληξε η επιδότησή τους στο χρονικό διάστημα 20 Σεπτεμβρίου - 19 Οκτωβρίου, το ποσό που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης έχει καταβληθεί ενώ η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου. Παράλληλα θα καταβληθεί μέσα στον Δεκέμβριο και ο δεύτερος μήνας παράτασης όσων το επίδομα ανεργίας έληξε στο χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου. Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021.

6. Το κοινωνικό μέρισμα δηλαδή η διπλή καταβολή του ύψους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί στους δικαιούχους στις 31 Δεκεμβρίου και θα πιστωθεί από τις 30 Δεκεμβρίου το απόγευμα το απόγευμα και θα δοθεί μόνο στα νοικοκυριά, που είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Πρόκειται για 256.562 οικογένειες με συνολικά 482.335 μέλη, που θα είναι οι ωφελούμενοι. Στους συγκεκριμένους θα δοθεί, τον Δεκέμβριο, διπλό το ειδικό επίδομα που λαμβάνουν. Αναφορικά με τα ποσά, για παράδειγμα, νοικοκυριό με ένα άτομο και μηδενικό εισόδημα θα λάβει 400 ευρώ αντί για 200 ευρώ. το επίδομα περικόπτεται στα 100 ευρώ τον μήνα (άρα θα λάβει 200 ευρώ συνολικά τον Δεκέμβριο), αν έχει εισόδημα 600 ευρώ το τελευταίο 6μηνο. Το ζευγάρι χωρίς παιδιά ή μονογονεική οικογένεια με 1 παιδί θα λάβει έως 600 ευρώ ή 440 ευρώ, αν το τελευταίο εξάμηνο, είχε άλλο εισόδημα ύψους, 600 ευρώ. Το ζευγάρι με ανήλικο παιδί θα λάβει έως 700 ευρώ, ενώ ζευγάρι με 2 ανήλικα παιδιά θα λάβει έως 800 ευρώ, ή 486 ευρώ, αν στο τελευταίο εξάμηνο είχε εισόδημα τουλάχιστον 600 ευρώ.

7. Μέχρι την 21η Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί το Δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους. Το δικαιούνται ολόκληρο, όσοι έχουν εργαστεί στον ίδιο εργοδότη, από την 1η Μαΐου έως και την 31η Δεκεμβρίου. Όσοι προσλήφθηκαν μετά την 1η Μαΐου λαμβάνουν αναλογικά το δώρο, για το διάστημα της απασχόλησής τους. Οι εργαζόμενοι που μπήκαν σε αναστολή, για το διάστημα της αναστολής που έλαβαν, 534 (ή 800 ευρώ τον μήνα από τον Νοέμβριο και μετά), θα λάβουν το δώρο όχι με βάση τις ονομαστικές τους αποδοχές, αλλά με βάση το ποσό της ειδικής αποζημίωσης για την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Την αναλογία του δώρου από τις αναστολές θα καταβληθεί από το κράτος στους λογαριασμούς των εργαζομένων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου για το διάστημα από 1η Μαΐου ως 30 Νοεμβρίου και το υπόλοιπο, δηλαδή η αναλογία του δώρου για τον μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021.

8. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα πραγματοποιηθεί η προπληρωμή επιδομάτων και η πληρωμή του Δώρου Χριστουγέννων έτους 2020 από τον ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης μακροχρόνιας ανεργίας και του βοηθήματος ανεργίας.

9. Αναστολές Νοεμβρίου: Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι δηλώσεις από εργαζόμενους και εργοδότες των πληττόμενων βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεων θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή των ειδικών αποζημιώσεων που θα υπολογιστούν με βάση τα 800 ευρώ – καθώς αφορούν τον μήνα Νοέμβριο – θα γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου.

10. Αναστολές Δεκεμβρίου: Μέσα στον Δεκέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ από τις κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή λόγω της παράτασης του lockdown ενώ και οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στον Δεκέμβριο.

dikaiologitika.gr