Μύρτος: Υδροβιότοπος χωρίς ίχνος ζωής και κανένα περιθώριο καθαρισμού του ρέματος - Στα δικαστήρια η Αντιπεριφέρεια

11:36 π.μ. - Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Δευ, 01/36/2024
Image: Μύρτος: Υδροβιότοπος χωρίς ίχνος ζωής και κανένα περιθώριο καθαρισμού του ρέματος - Στα δικαστήρια η Αντιπεριφέρεια

Οι κίνδυνοι για το βιολογικό και την υγεία των κατοίκων από τα στάσιμα νερά

Για το θέμα της εκβολής του ποταμού του Μύρτου, και τα προβλήματα που έχει επιφέρει στην κοινωνία του χωριού, φιλοξενήθηκαν στο studio του Ηχώ 99,8, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας, κ. Α. Παντελάκης και ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου κ. Β. Φραγκιαδάκης, αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει στον Κρυοπόταμο του Μύρτους. Το μέρος αυτό χαρακτηρίζεται ως υδροβιότοπος από το 2012 και υπάρχει έντονος κίνδυνος για το λιμάνι λόγω της ύπαρξης φερτών υλικών και της απαγόρευσης απομάκρυνσής τους λόγω της προστασίας του υδροβιότοπου. Ο κ. Φραγκιαδάκης, υποστηρίζει πως έπειτα από επικοινωνία με το τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής ενότητας Λασιθίου, αλλά και με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ζήτησε όλα τα σχετικά έγγραφα και οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για να εξαχθεί ο χαρακτηρισμός υδροβιότοπος όμως όπως μας πληροφόρησε κανένας φάκελος δεν έχει σταλεί στην περιφέρεια που να πληροφορεί την Περιφέρεια και το δήμο Ιεράπετρας την ύπαρξη του υδροβιότοπος. Ο κ. Φραγκιαδάκης, εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του με το χαρακτηρισμό αυτό αφού όπως αναφέρει ένας υδροβιότοπος έχει σημάδια ζωντανών οργανισμών, χλωρίδας και πανίδας , σε αντίθεση με τον ποταμό αυτό που όπως αναφέρει και ο κ. Παντελάκης από παλιά δεν είχε κανένα ίχνος έμβιου οργανισμού.

Δίνεται έμφαση ακόμα , στους κινδύνους που ενέχει η μη ύπαρξη δυνατότητας παρέμβασης της Αντιπεριφέρειας αφού κοντά στο σημείο αυτό βρίσκεται το Λιμενικό καταφύγιο του Μύρτους και ο βιολογικός καθαρισμός και ελλοχεύει ο κίνδυνος υπερχείλισης λόγω του μεγάλου όγκου του νερού όπως είχε συμβεί στο πρόσφατο παρελθόν. Ασχέτως όμως από το χαρακτηρισμό αυτό και την εγκυρότητα του, δίνεται έμφαση και στην επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας της μη ύπαρξης δυνατότητας παρέμβασης στο μέρος αυτό, δηλαδή το καθαρισμό της εκβολής του ποταμού με αποτέλεσμα τη συσσώρευση εκτός των φερτών υλικών, στάσιμων νερών και τους κινδύνους που ελλοχεύει για το Μύρτος η κατάσταση αυτή. Είναι επιεικώς απαράδεκτο ο υπεύθυνος της Αντιπεριφέρειας κ. Πάγκαλος να βρεθεί απολογούμενος στη δικαιοσύνη μετά την προσπάθεια παρέμβασης στο ποτάμι του Μύρτους.

Απολογία Αντιπεριφέρειας Λασιθίου στον Εισαγγελέα για το έργο στο ποτάμι του Μύρτου

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews
hxonews