Ν. Δατσέρης: Πως θα γίνει επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

11:56 π.μ. - Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020
11:04 π.μ. - Τετ, 08/56/2020
Image: Ν. Δατσέρης: Πως θα γίνει επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Έγκαιρη λήψη μέτρων για να επανέλθει σταδιακά η αγορά στην κανονικότητα

Μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο περνά ο εμπορικός κόσμος με τις μικρο μεσαίες επιχειρήσεις να πλήττονται σημαντικά εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά λόγω κορωνοϊού. Ο επιχειρηματίας κ. Νίκος Δατσέρης μίλησε στον Ηχώ 99,8 περιγράφοντας την κατάσταση κάνοντας αρχικά ένα σχόλια σχετικά με τη στάση του Eurogroup απέναντι στο θέμα και τις επιπτώσεις από τον κορωνοιό που αφορούν την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά.

Τόνισε ότι υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα ως προς τη συνεννόηση μεταξύ βορρά και νότου, μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία, ιδιαίτερα από Ολλανδία και Γερμανία. Μπορεί να ανακοινώθηκε από το Eurogroup ένα πακέτο 500 δις ευρώ αλλά δεν είναι ξεκάθαρο πως θα διατεθεί στα κράτη μέλη. Είναι λοιπόν σημαντικό η χώρα να βρει εργαλεία τέτοια πάνω στα οποία μόνη της θα μπορέσει να βασιστεί.

Ο κ. Δατσέρης ανέφερε στη συνέχεια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊού και των μέτρων που λαμβάνονται είναι κλειστές και δεν έχουν οικονομική δραστηριότητα. Όταν γίνει επανεκκίνηση της αγοράς θα φανούν τα προβλήματα. Υπάρχουν θέματα που δύσκολα θα επιλυθούν. Ήδη υπάρχει μια αναστάτωση στην αγορά από τις επιταγές, πολλές από τις οποίες σφραγίζονται. Η αναστολή πληρωμών είναι ένα πρόσκαιρο μέτρο τις συνέπειες του οποίου θα τις δει ο επαγγελματίας την επόμενη μέρα , την ώρα της πληρωμής. Πως θα γίνει όμως πληρωμή όταν τόσο καιρό δεν υπάρχουν έσοδα ενώ παράλληλα θα τρέχουν οι οφειλές και οι υποχρεώσεις. Χρειάζεται επομένως κατά την επανεκκίνηση να υπάρχει ρευστότητα ώστε να καλυφθούν ανάγκες για πρώτες ύλες και προμήθειες. Ενίσχυση σε ένα ποσοστό 15% – 20% του ετήσιου τζίρου του και εφάπαξ ενίσχυση για να καλυφθούν υφιστάμενες ζημίες. Είναι σημαντικό έγκαιρα να παρθούν μέτρα και να υπάρχει μια ετοιμότητα για την επόμενη μέρα, τόνισε.

Τέλος αναφέρθηκε στις αγορές μέσω διαδικτύου και υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι τα σουπερ μαρκετ θα πρέπει να πωλούν μόνο τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης και όχι προϊόντα όπως ένδυση σε μια περίοδο που τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά.