
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά στον Ηχώ 99,8 για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε σχέση με το νερό και την ενεργειακή επάρκεια
Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική παρέμβαση για τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σε σχέση με το νερό και την ενεργειακή επάρκεια έκανε το πρωί της Τρίτης, στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Κουτσουρά, κ. Νικήτας Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης εξέφρασε την αγωνία του για την υδατική επάρκεια της περιοχής μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, σημειώνοντας ότι το ενεργειακό κόστος των γεωτρήσεων είναι δυσβάσταχτο και οι εναλλακτικές που έχουν προταθεί εδώ και χρόνια μένουν αναξιοποίητες.
"Φτιάξαμε ενεργειακή κοινότητα και την ακύρωσαν"
Αναφερόμενος στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ υπενθύμισε πως τέσσερις ΤΟΕΒ του Δήμου Ιεράπετρας, μαζί με άλλους επτά του νομού, είχαν συγκροτήσει σύμπραξη για δημιουργία ενεργειακής εταιρείας με στόχο την παραγωγή φθηνής ενέργειας και τη μείωση του κόστους νερού.
Παρά την προεργασία, τις μελέτες και την ίδρυση εταιρείας με καταχώρηση στο ΓΕΜΗ, το έργο μπλόκαρε. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:
«Μας είπαν ότι δεν υπάρχει ενεργειακός χώρος. Την ίδια ώρα άλλες Περιφέρειες, όπως η Λάρισα, πίεσαν και απέκτησαν τον δικό τους χώρο. Εμείς γιατί όχι;»
Σημείωσε δε πως τα φωτοβολταϊκά που έχουν ήδη εγκατασταθεί από τον Συνεταιρισμό Κουτσουρά, με επιδοτούμενα προγράμματα, δεν έχουν ενεργοποιηθεί, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ολοκληρώνει τη σύνδεση, παρά το γεγονός ότι υπάρχει επάρκεια δικαιολογητικών και εγκατάστασης.
"Μας προσφέρουν δωρεάν αφαλάτωση και λέμε όχι;"
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η ενημέρωση του κ. Παπαδάκη ότι ιδιωτική εταιρεία έχει προτείνει την εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα παρέχει δωρεάν 10.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως, χωρίς καμία οικονομική απαίτηση από τον Δήμο ή τους ΤΟΕΒ. Η εταιρεία αναλαμβάνει όλο το κόστος, τις άδειες και την κατασκευή, ζητώντας μόνο έγκριση εγκατάστασης.
Ο ΤΟΕΒ Κουτσουρά και άλλοι αγροτικοί φορείς της περιοχής απάντησαν θετικά στην πρόταση.
Ωστόσο, όπως δήλωσε, «το θέμα κόλλησε στον Δήμο. Ενώ ξέρουμε ότι δεν έχουμε νερό, και ενώ η εταιρεία προσφέρεται να καλύψει και την ύδρευση και την άρδευση, δεν έχει προχωρήσει τίποτα εδώ και έναν χρόνο».
"Η θάλασσα είναι μονόδρομος – Πού είναι η βούληση;"
Ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ στάθηκε και στο γεγονός ότι πολλές γεωτρήσεις πλέον δεν αποδίδουν ή έχουν στερέψει, ενώ η ποιότητα του νερού είναι προβληματική:
«Το νερό που ποτίζουμε έχει χλωριούχα 5.000 ppm. Δεν είναι κατάλληλο ούτε για βασικές καλλιέργειες. Και όμως, κάποιοι το θεωρούν αποδεκτό. Μας προσφέρουν αφαλατωμένο νερό και λέμε όχι;»
Τόνισε ότι η θάλασσα είναι πλέον μονόδρομος, και κάλεσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια να συνεργαστούν για να αξιοποιηθεί η πρόταση, υπογραμμίζοντας:
«Το Ισραήλ, με παρόμοιο κλίμα και προβλήματα, έχει προχωρήσει σε τεχνολογίες αφαλάτωσης με εξαιρετικά αποτελέσματα».
Καταλήγοντας, ο κ. Παπαδάκης άφησε αιχμές για την πολιτική διαχείριση του θέματος, λέγοντας πως το ζήτημα δεν είναι τεχνικό αλλά καθαρά πολιτικό.