
Οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας στον Ηχώ 99,8
Στην πρωινή εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8 μίλησε ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης, Πολιτικής Προστασίας και κατά τόπον αρμόδιος της Δ.Ε. Μακρύ Γιαλού, κ. Νεκτάριος Παπαδάκης, σχετικά με τον τραγικό εντοπισμό της 66χρονης Ισραηλινής συγγραφέως Μικέλ Πέλεκ, η οποία αγνοείτο και εντοπίστηκε τελικά νεκρή στη θαλάσσια περιοχή των Γουρνιών.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, η γυναίκα αναζητείτο από την Παρασκευή 06/06, ενώ η σορός της εντοπίστηκε χθες, Τρίτη 10/06. Όπως ανέφερε, υπάρχουν ενδείξεις ότι η 66χρονη δεν είχε πάει για μπάνιο, καθώς βρέθηκε πλήρως ντυμένη και με τα παπούτσια της. «Δεν είναι να πεις ότι έκανε μπάνιο. Ήταν με τα ρούχα και τα παπούτσια της. Δεν είναι δηλαδή ότι βρέθηκε σε κατάσταση παραλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στο ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, ο Αντιδήμαρχος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, σημειώνοντας ότι η υπόθεση διερευνάται. Όπως είπε, εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο αυτοχειρίας, χωρίς να αποκλείεται τίποτα μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας. «Το πώς ακριβώς έπεσε και τι συνέβη, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά και η υπόθεση θα ξεκαθαρίσει μέσα από την έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών», υπογράμμισε.
Σε επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Καθοριστική η συμβολή των εθελοντών
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε και στον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς στην περιοχή, καθώς η ημέρα έχει χαρακτηριστεί με “κίτρινο” συναγερμό από την Πολιτική Προστασία. Όπως επεσήμανε, η ετοιμότητα είναι διαρκής: «Είμαστε σε κατάσταση stand by. Ό,τι χρώμα κι αν έχει ο χάρτης, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι. Τα πράγματα πολλές φορές αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ρόλο των εθελοντικών ομάδων, που αποτελούν, όπως είπε, κρίσιμο κομμάτι του μηχανισμού πολιτικής προστασίας. Εξήρε τη συμβολή τους στην πρόληψη και στην άμεση επέμβαση, ενώ τόνισε ότι συχνά φτάνουν πρώτοι στα συμβάντα, ακόμη και πριν τις επίσημες υπηρεσίες.
Ωστόσο, επεσήμανε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η απαίτηση για πρόσθετες πιστοποιήσεις, τις οποίες χαρακτήρισε ανασταλτικές. «Πρέπει να στηρίξουμε τους εθελοντές. Είναι άνθρωποι που διαθέτουν χρόνο και κόπο και πολλές φορές πληρώνουν από την τσέπη τους για εξοπλισμό ή γιατρούς. Αντί να διευκολυνθούν, πολλαπλασιάζονται οι δυσκολίες».
Καινοτομίες πρόληψης: Drone και κάμερες επιτήρησης
Ο Αντιδήμαρχος παρουσίασε επίσης την πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σελακάνου, ο οποίος προμηθεύτηκε drone για την επιτήρηση των επικίνδυνων περιοχών. Όπως είπε, τα drone και οι σταθερές κάμερες προσφέρουν δυνατότητα άμεσης εικόνας και παρέμβασης, μειώνοντας σημαντικά τον χρόνο αντίδρασης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις υποδομές ανεφοδιασμού πυροσβεστικών μέσων, όπως δεξαμενές και στέρνες, που υποστηρίζονται από τον Δήμο.
Εν αναμονή η εγκατάσταση σεισμογράφου στη Χρυσή
Αναφορά έγινε και στην ανάγκη τοποθέτησης σεισμογράφου στο νησί της Χρυσής. Ο κ. Παπαδάκης επιβεβαίωσε ότι έχουν γίνει σχετικές επαφές και αποστολή αιτημάτων, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει απάντηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Τόνισε πως η ύπαρξη τέτοιων συστημάτων δεν δημιουργεί ανησυχία στους επισκέπτες, αντιθέτως εμπνέει αίσθημα ασφάλειας: «Η γνώση είναι ασφάλεια. Όταν υπάρχει ένα σύστημα που σε προειδοποιεί, μπορείς να προλάβεις ζημιές ή και να σώσεις ζωές».