Ν. Τζανάκης: Καλώς ακυρώθηκαν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα

9:11 π.μ. - Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Παρ, 28/11/2020
Image: Ν. Τζανάκης: Καλώς ακυρώθηκαν τα καρναβάλια σε όλη τη χώρα

Καλούμε τον γιατρό πριν πάμε Νοσοκομείο - Καλό πλύσιμο χεριών για να σταματήσουμε τον κορωνοϊό

Στοιχεία για την μετάλλαξη του ιού του κορωνϊού και χρήσιμες συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τον ιό καθώς και τι πρέπει να κάνουμε εάν έχουμε συμπτώματα δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο Διευθυντής Καθηγητής της κλινικής Πνευμονολογίας του ΠΑΓΝΗ κ. Νίκος Τζανάκης με καταγωγή από την Ιεράπετρα.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι μεταδίδεται πολύ γρήγορα και δεν υπάρχει εμβόλιο. Γενικότερα δεν έχουν καταγραφεί όλα τα κρούσματα καθώς υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτα. Μιλάμε για έναν ιό από τον οποίο ορισμένοι θα πάνε στο νοσοκομείο κάποιοι θα καταλήξουν σε Μονάδες Εντατικές Θεραπείας και ένας περιορισμένος αριθμός θα χάσει τη ζωή του. Ο κορωνοϊός είναι για ελάχιστους ανθρώπους θανατηφόρος, Κινδυνεύουν περισσότερο όσοι έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Εάν είναι κάτω των 60 και υγιείς έχουν μικρή πιθανότητα να νοσήσουν βαριά.

Σε ότι αφορά προληπτικά μέτρα , είναι γελοιότητα η χρήση μάσκας καθώς εξάλλου οι περισσότεροι δεν ξέρουν και πως να την χρησιμοποιήσουν και ειδικά πως να την βγάλουν ώστε να μην μεταφέρουν μικρόβια και ιούς στο σώμα τους. Όλο αυτό που γίνεται με τις μάσκες είναι ένδειξη πανικού και αγραμματοσύνης. Αντίθετα θα πρέπει όταν είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά στην ατομική προστασία με έμφαση στο καλό και τακτικό πλύσιμο χεριών με αντισηπτικό. Ειδικά εάν βρεθούμε σε δημόσιους χώρους. Επιπλέον εάν κάποιος έχει ταξιδέψει σε χώρες όπως Ιταλία καλό θα είναι να καθίσει σπίτι του και να περιορίσει τις επισκέψεις.

Σε κάθε περίπτωση εάν έχουμε συμπτώματα γρίπης και ανησυχούμε να επικοινωνούμε με τον γιατρό ή τον ΕΟΔΥ( Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) στο τηλ 210 5212000 ώστε να μας δώσουν χρήσιμες οδηγίες ακόμη και για το εάν και με ποιο τρόπο θα πρέπει να πάμε στο Νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της πρόληψης το Υπουργείο και τα νοσοκομεία είναι σε ετοιμότητα και ορθά το υπουργείο αποφάσισε την απαγόρευση των καρναβαλιών.

Κλείνοντας ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι πιο πολύ τους ανησυχεί η γρίπη τονίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τζανάκη: