Να ανοίξει το Λασίθι προτείνει η Ν.Ε ΚΙΝΑΛ – Οι προτάσεις τους

9:48 π.μ. - Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2020
09:12 π.μ. - Πέμ, 17/48/2020
Image: Να ανοίξει το Λασίθι προτείνει η Ν.Ε ΚΙΝΑΛ – Οι προτάσεις τους

Ο Γραμματέας της ΝΕ Λασιθίου του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Μπελούκας στον Ηχώ 99,8

Ένα διαφορετικό μοντέλο για το άνοιγμα της αγοράς με ασφάλεια προτείνει η ΝΕ Λασιθίου του Κινήματος Αλλαγής στη βάση της πρότασης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κας Φώφης Γεννηματά. Ένα μοντέλο που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματική εικόνα του επιδημιολογικού χάρτη της κάθε περιοχής και δεν θα στηρίζεται μόνο σε γενικά, οριζόντια μέτρα καθολικής εφαρμογής. Όπως δηλώνει στον Ηχώ 99,8 ο Γραμματέας της Ν.Ε. του νομού κ. Γιώργος Μπελούκας στον νομό μας είμαστε σε ένα καλό επίπεδο που σημαίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ανοίγματος της αγοράς πάντα με κάποια περιοριστικά μέτρα. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλους νομούς της χώρας. Μέτρα όπως αυτό της λειτουργίας καταστημάτων με click away δεν μπορούν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Το ΚΙΝΑΛ κάνει τις δικές του προτάσεις γενικότερα για τη χώρα αλλά και ειδικά για τις περιοχές που έχουν τις προϋποθέσεις και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν να ανοίξουν άμεσα και οργανωμένα ώστε σταδιακά να επανέλθουμε σε μια κανονικότητα.

Βασικά σημεία της πρότασής είναι τα εξής:

Μέτρα καθολικής εφαρμογής σε όλη την επικράτεια παραμένουν

– Η χρήση μάσκας παντού

– Απαγόρευση κυκλοφορίας 24:00-05:00

– Υποχρεωτική τηλεργασία στα σημερινά επίπεδα

Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο («κόκκινες» περιοχές), αυστηροποίηση των μέτρων και αποτελεσματική επιτήρηση εφαρμογής τους. Ενιαία διαχείριση, από δημόσιο φορέα, όλων των υγειονομικών υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με Ξενοδοχεία Καραντίνας για ελαφριά πάσχοντες και όσους παίρνουν εξιτήρια Covid19 για να μην ανακυκλώνεται η διασπορά του ιού.

Περιορισμός των μετακινήσεων από και προς τις «κόκκινες» επιδημιολογικά περιοχές. Επιτρέπονται μόνο για σοβαρό λόγο και μόνο με αρνητικό τεστ 48ώρου.

Στις υπόλοιπες περιοχές, γίνονται στο σύνολο του πληθυσμού μαζικά τεστ βάσης (baseline testing) για να προκύψει αξιόπιστα το πραγματικό επιδημιολογικό φορτίο κάθε νομού. Με προμήθεια και διανομή rapid test, αξιοποίηση όλων των δομών ΠΦΥ, με κινητά συνεργεία αλλά και προκαθορισμό ραντεβού για την αποφυγή συνωστισμού.

Με βάση τα δεδομένα που θα προκύπτουν και την αποτελεσματική ιχνηλάτηση, στις περιοχές που τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν γίνεται σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα (π.χ. Πελοπόννησος, Δυτική Ελλάδα, Στερεά, Κρήτη, νησιά κ.α). Ανά 20ήμερο επανάληψη των μαζικών τεστ, για την επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων, εκτός βέβαια αν από τα ημερήσια τεστ προκύπτει ανάγκη άμεσης επανεξέτασης των μέτρων.

Συνεχή μαζικά τεστ στο προσωπικό όλων των υγειονομικών μονάδων, γηροκομείων, μεταναστευτικών δομών, εκπαιδευτικών, αστυνομικών και γενικά εργαζόμενων στην «πρώτη γραμμή». Καθώς και σε ευπαθείς ομάδες.