Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ζητούν οι φιλοζωικές

11:21 π.μ. - Δευτέρα, 26 Μαρτίου 2018
11:03 π.μ. - Δευ, 26/21/2018
Image: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς ζητούν οι φιλοζωικές

Αίτημα για απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ για τα ζώα συντροφιάς και αντικατάστασή του με νέο κάνουν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας

 
Αίτημα για απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠΑΑΤ για τα ζώα συντροφιάς και αντικατάστασή του με νέο κάνουν οι τρεις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας, η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής‐Σαρωνικού, τα σωματεία ‐ μέλη τους και οι οργανώσεις Animal Action Hellas, Dogs’ Voice καθώς και το σύνολο της φιλοζωικής κοινότητας.
 
Όπως υποστηρίζουν οι φιλοζωικές, σύμφωνα με το ekriti.gr,  το νέο νομοσχέδιο «ποινικοποιεί τη φιλοζωική δράση, απαγορεύει σε πολίτες και φιλοζωικούς φορείς τη διάσωση, την περίθαλψη και την προώθηση για υιοθεσία των αδέσποτων ζώων ενώ αντίθετα ευνοεί και προωθεί το μαζικό εμπόριο. Καθιστά σχεδόν αδύνατη την υιοθεσία των ζώων και δημιουργεί κατηγορίες ζώων υποψήφιες για ευθανασία χωρίς να συντρέχουν προϋποθέσεις που θα δικαιολογούν αυτή την απόφαση. Παράλληλα, μειώνει δραστικά τα πρόστιμα για κακοποίηση ζώων, κυνομαχίες και παράνομη εκτροφή ενώ επιβάλλει πολλαπλά τέλη και οικονομικές επιβαρύνσεις στην κατοχή ζώων συντροφιάς που την καθιστούν αβάσταχτη για πολλούς πολίτες οι οποίοι θα αναγκαστούν να παραδώσουν το κατοικίδιο τους στους Δήμους ή να το εγκαταλείψουν στο δρόμο. »
 
Οι φιλοζωικές ομοσπονδίες και τα σωματεία αναφέρουν ακόμα πως «ο νόμος είναι εγκληματικός για τα ζώα, στερείται κάθε επιστημονικής προσέγγισης και καταργεί όποια πρόοδο σημειώθηκε στην προστασία των ζώων τις τελευταίες δεκαετίες, γυρίζοντας την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω. Σημαίνει την επιστροφή της ευθανασίας σε μαζική κλίμακα, χωρίς καμιά δυνατότητα παρέμβασης από φιλοζωικό φορέα και χωρίς τη θέσπιση επιστημονικών κριτηρίων αποδεκτών από την επιστημονική κοινότητα».