Να αρθούν οι αδικίες και να δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης

11:46 π.μ. - Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021
11:01 π.μ. - Τετ, 20/46/2021
Image: Να αρθούν οι αδικίες και να δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς κηπευτικών της Κρήτης

Ο Β. Κεγκέρογλου στον Ηχώ 99,8 για τις κορονωενισχύσεις κηπευτικών

Την αναγκαιότητα να αρθούν οι αδικίες και να δοθούν ενισχύσεις στους παραγωγούς της Κρήτης που επλήγησαν επισημαίνουν με ερώτηση τους ο Βασίλης Κεγκέρογλου και άλλοι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό. Ο κ. Κεγκέρογλου μίλησε στον Ηχώ 99,ε λέγοντας σχετικά με την ενίσχυση των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές λόγω κορωνοϊού ότι αυτή ήταν και λειψή και άδικη καθώς από τη μια τα χρήματα που δόθηκαν ήταν λίγα και από την άλλη εξαιρέθηκαν μια σειρά προϊόντα με συνέπεια να μείνουν εκτός ενισχύσεων πολλοί παραγωγοί. Με τη δεύτερη φάση η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι πολύ δύσκολη με μείωση της κατανάλωσης άρα και μείωση του εισοδήματος. Για αυτό ζητώ δεύτερο πακέτο ενίσχυσης που θα αποκαθιστά τις αδικίες της πρώτης φάσης. Συμπληρωματικά για την πρώτη φάση να ενταχθούν και άλλα προϊόντα και στη δεύτερη να καλυφθεί η επιπλέον ζημιά η οποία υπήρξε, σημείωσε ο κ. Βουλευτής.

-

Αναλυτικά η ερώτηση

«Η καταβολή της αποζημίωσης στους αγρότες ως αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία, πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την αξιοποίηση των διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών πόρων, ήταν ένα έκτακτο μέτρο και αφορά την παραγωγή του 2020 και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί επιδότηση και μάλιστα μόνιμου. Απαιτούμε άμεσα να δρομολογηθεί η εκκρεμότητα που άφησε ο κ. Βορίδης για αξιολόγηση τέλος 2020 ώστε να αρθούν αδικίες και να δοθεί λύση στα ζητήματα που προέκυψαν. Ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να συνεννοηθεί με την περιφέρεια και τους εκπροσώπους των παραγωγών ώστε να ενημερωθεί και να λάβει αποφάσεις.

Δείτε εδώ σχετική ερώτηση του κ. Κεγκέρλογλου

Η ΑΑΔΕ απόλυτα εσφαλμένα θεωρεί τα χρήματα αυτά ως επιδότηση και εισόδημα με αποτέλεσμα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος που θα ξεπεράσουν τα ποσά των 5.000 στις επιδοτήσεις να οδηγούνται σε αναγκαστική μετάπτωση στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την τήρηση βιβλίων εσόδων εξόδων, τουλάχιστον για τρία χρόνια, με επιβάρυνση γραφειοκρατική και οικονομική.

Η λανθασμένη αυτή εκδοχή εφαρμόζεται από την ΑΑΔΕ, σύμφωνα με έγγραφο του Κλαδικού Εθνικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, και για χιλιάδες αμπελουργούς τους τελευταίους μήνες του 2020 χιλιάδες αμπελουργοί έλαβαν για πρώτη φορά μια απρόσμενη ειδοποίηση από την ΑΑΔΕ, για τα προγράμματα Αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, που προέβησαν στις προβλεπόμενες φυτεύσεις (επενδύσεις) το 2019, εισπράττοντας παράλληλα την προβλεπόμενη ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επιπλέον σύμφωνα με καταγγελίες αγροτών, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει καταχωρίσει λανθασμένα τις αποζημιώσεις του covid-19 στο 2019 και αυτό συνεπάγεται την υποχρέωση υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης εισοδήματος 2019!!!

Επειδή η αντιμετώπιση της αποζημίωσης, που αποτελεί αντιστάθμιση μέρους της ζημιάς που υπέστησαν από την πανδημία ως επιδότησης που υποχρεώνει για τρία τουλάχιστον χρόνια την μετάπτωση σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ επιβαρύνει αδικαιολόγητα και άδικα τους αγρότες αλλά και η θεώρηση της εφάπαξ αναπτυξιακής επενδυτικής ενίσχυσης της αναδιάρθρωσης ως εσόδου, αποθαρρύνει έως απαγορεύει στους αμπελουργούς να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού αμπελώνα, με ολέθριες συνέπειες για τον κλάδο,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Τι θα πράξετε άμεσα ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ να διορθώσουν το λάθος και να σταματήσουν να θεωρούν την έκτακτη αποζημίωση λόγω covid-19 ως επιδότηση και την εφάπαξ επενδυτική ενίσχυση ως εισόδημα;

2.Πώς σκοπεύετε να ρυθμίσετε το πρόβλημα και τις παρενέργειες που προκάλεσε;».