Να ενισχυθούν άμεσα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ζητά από τον Βορίδη ο Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας

8:52 μ.μ. - Σάββατο, 1 Αυγούστου 2020
08:08 μ.μ. - Σάβ, 01/52/2020
Image: Να ενισχυθούν άμεσα οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες ζητά από τον Βορίδη ο Αγροτικός σύλλογος Ιεράπετρας

« Αναγκαιότητα για άμεση οικονομική ενίσχυση σε καλλιέργειες θερμοκηπιακών κηπευτικών λόγω covid-19 »

Τονίζει στην  παρακάτω επιστολή  το νέο Δ.Σ

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Μετά τις αρχαιρεσίες στον Ενιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή ως νέο Διοικητικό Συμβούλιο για να σας υπενθυμίσουμε το φλέγον ζήτημα των οικονομικών ενισχύσεων στις καλλιέργειες κηπευτικών θερμοκηπίου, που επλήγησαν ανεπανόρθωτα από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μια σύντομη αναδρομή των επαφών που είχαν φορείς της περιοχής με το υπουργείο, καταδεικνύει τον βαθμό του προβλήματος και συγχρόνως την αγωνία των

παραγωγών για την επόμενη χρονιά.

Αρχές Απριλίου λάβατε την πρώτη ενημερωτική επιστολή που επισήμανε το μέγεθος της διαφαινόμενης καταστροφής. Τονίστηκε επίσης ότι το σύνολο της παραγωγικής διαδικασίας της περιοχής της Ιεράπετρας έχει τεχνικά σχεδιαστεί να κορυφώνεται στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.- Δεν υπάρχει επίσημη απάντηση στην επιστολή.

Στα μέσα Απριλίου η περιφέρεια Κρήτης διοργανώνει τηλεδιάσκεψη για το Λασίθι, με εσάς να φαίνεται ότι κατανοείτε απόλυτα τις φωνές των φορέων του τόπου μας που συνομίλησαν μαζί σας και ζητάτε να σας σταλούν τα στοιχεία που δικαιολογούν το αιτήματος μας

Τέλη Απριλίου λάβατε την δεύτερη επιστολή, προφανώς με πιο έντονο χαρακτήρα καθώς η εμπορική δραστηριότητα στα κηπευτικά της περιοχής,καταρρέει ολοσχερώς. Στην επιστολή αυτή, παρουσιάζονται με απόλυτη σαφήνεια, όλοι οι ποσοτικοί και οικονομικοί δείκτες που έχουν γονατίσει την αγορά εκείνη την περίοδο,

τεκμηριώνοντας το αίτημα μας για οικονομική ενίσχυση στα κηπευτικά Και στην δεύτερη επιστολή δεν υπάρχει επίσημη απάντηση.

Στα μέσα Μαΐου οργανώνεται τηλεδιάσκεψη στην Ιεράπετρα, με την μεσολάβηση της Τοπικής Οργάνωσης Ν.Δ. και με την άμεση στήριξη , αλλά και παρουσία σε αυτήν, του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκη Ιωάννη. Στην εν λόγω σύσκεψη, έχετε πειστεί για το πρόβλημα μας και το δίκαιο αίτημα να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους παραγωγούς κηπευτικών της περιοχής, ώστε να ξεκινήσουν την παραγωγική διαδικασία την νέα καλλιεργητική περίοδο. Κατέληξε δε, να υπάρξει μια σαφής δέσμευση από εσάς προσωπικά, ότι οι διαδικασίες και καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στα κηπευτικά της περιοχής μας ,θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Αυγούστου 2020, δηλαδή ακριβώς στο ξεκίνημα της νέας περιόδου.

Ακολούθησαν πλήθος συνομιλιών με στελέχη του υπουργείου σας ώστε να τεκμηριωθεί επαρκώς το αίτημα μας. Δυστυχώς όμως χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Τους τελευταίους 4 μήνες η εμπορική δραστηριότητα των κηπευτικών χαρακτηρίζεται παγωμένη, μουδιασμένη και ανήμπορη να αντιδράσει σε αυτήν την

κατάσταση.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι πολλοί αγρότες να μην έχουν καλύψει καν ένα μέρος των περσινών εξόδων της καλλιέργειας ,πόσο μάλλον να μπορέσουν να ξεκινήσουν νέα και πόσο απίθανο είναι τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων να μπορέσουν να αντέξουν αυτό το βάρος.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται απολύτως κατανοητό, λογικό και δίκαιο ότι δεν χωράει πλέον καμία άλλη παράταση σε διαβουλεύσεις, αναλύσεις και παραμετροποίησεις των αναγκών των αγροτών για αυτό το θέμα.

Δώστε ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων αγροτών , όπου 1 μήνα πριν την έναρξη της καλλιέργειας τους, ζουν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Δώστε μια ξεκάθαρη απάντηση για την πρόθεση και την σαφή δέσμευση σας να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση στον τομέα των θερμοκηπιακών κηπευτικών.

Δώστε μια ουσιαστική ελπίδα και στήριξη στους αγρότες μας, για να συνεχίσουν με την σειρά τους να ανταποδίδουν τα μέγιστα στην τοπική και εθνική οικονομία, όπως το κάνουν τόσα χρόνια.

Με εκτίμηση

Εκ του Δ.Σ.

Ο Προέδρος

Γαϊτάνης Ιωάννης

Ο Γραμματέας

Βιαννιτάκης Μιχαήλ»