Να τελειώνουν τα παιχνίδια για το Γηροκομείο

12:22 μ.μ. - Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2020
12:11 μ.μ. - Τετ, 04/22/2020
Image: Να τελειώνουν τα παιχνίδια για το Γηροκομείο

Χ. Χατζημαρκάκη – Μ. Παπαδοπετράκης – Ο. Σπηλιαρώτη μιλούν στον Ηχώ 99,8

Πάνω από 50 άτομα ωφελούμενοι στο Γηροκομείο Ιεράπετρας κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να μείνουν στον δρόμο μετά και τις τελευταίες εξελίξεις θυμίζουμε ότι μετά από έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου προς το Αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας με το οποίο ενημέρωνε οτι απορρίφθηκε το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι δυο δομές με ευθύνη του συλλόγου φίλων τρίτης ηλικίας κινήθηκε χθες η Αστυνομία η οποία αφού διαπίστωσε οτι λειτουργούν οι δυο δομές ακολούθησε την αυτόφωρη διαδικασία, παρουσιάστηκε στο τμήμα ο πρόεδρος του συλλόγου και σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο ταμίας του συλλόγου κ. Παπαδοπετράκης ανέφερε ότι υπάρχουν 10 περίπου άτομα τα οποία είναι στις δομές του γηροκομείου μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις που το οικογενειακό περιβάλλον δεν μπορεί, για διάφορους λόγους, να φροντίσει τους δικούς του ανθρώπους. Από τα 57 άτομα που είναι στη δομή μόλις τα 4 -5 θα πάνε στην οικογένειά τους. οι υπόλοιποι τι θα γίνουν; Αυτοί που κλείνουν τη δομή δεν το σκέφτονται αυτό; έγιναν προσπάθειες ώστε να μεταφερθούν σε άλλες δομές του νομού αλλά δεν κατέστη εφικτό. Γίνεται προσπάθεια για να βρεθεί ένα άλλο κτίριο ώστε η δομή να μεταφερθεί όμως και αυτή η προσπάθεια έπεσε στο κενό. Δεν έχουμε οικονομικό πρόβλημα, οι οικονομικές υποχρεώσεις καλύπτονται. Το πρόβλημά μας είναι οι άρχοντες του τόπου που πρέπει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο να στηρίξουν το Γηροκομείο. Ειδικά η Περιφέρεια. Εαν θέλουν μπορούν να μας στηρίξουν. Πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδοπετράκης.

-

Σχετικά με το θέμα του Γηροκομείου Ιεράπετρας που κινδυνεύει με κλείσιμο με ότι αυτό συνεπάγεται για τους τρόφιμους μιλά στον Ηχώ 99,8 και η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη. Τονίζει ότι από την πλευρά τους ως Δήμος θα μεριμνήσουν για τα 10 περίπου άτομα που είναι στο Γηροκομείο που παραπέμφθηκαν μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών διευκρινίζοντας ότι έγινε αίτηση από τα άτομα ή το οικογενειακό περιβάλλον και η αίτηση αυτή έγινε δεκτή από τον σύλλογο φίλων τρίτης ηλικίας. Από τα άτομα αυτά ένα μόνο δεν πληρώνει. Ο Σύλλογος φίλων τρίτης ηλικίας σε πρόσφατη συνεδρίαση του έλαβε απόφαση όσοι έχουν παραπεμφθεί μέσω του Βοήθεια στο Σπίτι να φύγουν. Αυτούς τους σκοπούς εξυπηρετεί ο σύλλογος. Είναι απαράδεκτο αυτό από την πλευρά του συλλόγου. Βάζουν τους ανθρώπους σε δυο κατηγορίες. Με το που θα φύγουν λοιπόν αυτοί οι άνθρωποι θα μεταφερθούν τρόφιμοι της μιας δομής στην άλλη που δεν θα κλείσει τουλάχιστον άμεσα. Πετάνε το μπαλάκι στον δήμο και εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. Θα έρθουμε σε επαφή με τις οικογένειες ή με άλλες δομές που μπορεί να είναι και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Χατζημαρκάκη.

-

Στο θέμα τοποθετήθηκε και η κα Όλγα Σπηλιαρώτη γιατρός παθολόγος και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου επεσήμανε ότι, δεν θέλουμε την αντιπαράθεση με τον Δήμο θέλουμε τη συνεργασία με τον Δήμο. Εξ αρχής το Γηροκομείο ήταν παράνομο και δημιουργήθηκε ο σύλλογος φίλων τρίτης ηλικίας για να μπορέσει να διαχειριστεί το θέμα και τη λειτουργία της δομής. Αυτοί που έλαβαν την απόφαση να κλείσει η δομή σκέφτηκαν τι θα γίνει με τους ανθρώπους; Το Γηροκομείο εξυπηρετεί μια κατάσταση ανάγκης. Κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να βοηθήσουν και τώρα ο πρόεδρος κλήθηκε στην Αστυνομία. Θα έρθει και η σειρά μας; Αυτό που γίνεται αποθαρρύνει κάθε άνθρωπο να ασχοληθεί με τα κοινά. Δεν ρίχνουμε το μπαλάκι στον Δήμο. Ο Δήμος ρίχνει το μπαλάκι στον σύλλογο. Το έγγραφο προς τον Δήμο για τους ανθρώπους που είχαν προταθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες έγινε μετά από την πρόθεση του Δημάρχου να βοηθήσει, εξήγησε η κα Σπηλιαρώτη.