Νέα απόφαση ΟΜΕΔ για τους μισθούς των εργαζομένων σε εστιατόρια, μπαρ, καφε - Τι αλλάζει στον βασικό μισθό

9:53 π.μ. - Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018
09:09 π.μ. - Πέμ, 27/53/2018
Image: Νέα απόφαση ΟΜΕΔ για τους μισθούς των εργαζομένων σε εστιατόρια, μπαρ, καφε - Τι αλλάζει στον βασικό μισθό

Νέα θετική απόφαση από τον ΟΜΕΔ για τον επισιτισμό - Eγκρίθηκε η σύμβαση εργασίας του κλάδου

Διαιτητική απόφαση που εκδόθηκε μόλις χθες από Τριμελή Επιτροπή Διαιτησίας, δικαιώνει την Πανελλήνια Ομοσπονδία Επισιτισμού και ορίζει την εφαρμογή της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Πρόκειται για μια σύμβαση που κινείται στα μισθολογικά επίπεδα της προηγούμενης και έχει μια αύξηση 1% επί των μισθών των εργαζομένων.
 
Η σύμβαση έχει ισχύ από 21.2.2018 και λήγει ένα χρόνο μετά, στις 21.02.2019.
 
Σημειώνεται ότι προ διημέρου είχε κυρωθεί από Πενταμελή Επιτροπή του ΟΜΕΔ και η σύμβαση που αφορούσε τα ταχυφαγεία, η οποία δεν περιείχε τη συγκεκριμένη αύξηση. Θεωρητικά με την σύμβαση αυτή θα καλύπτονται περίπου 280.000 εργαζόμενοι στον κλάδο του επισιτισμού και του τουρισμού. Όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν θα καταστεί εφικτό η συγκεκριμένη σύμβαση να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου.
 
Ο λόγος είναι ότι το συνδικάτο των εργοδοτών (ΠΟΕΣΕ – Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων), εκτιμά ότι μόλις το 10 – 12% από τις περίπου 90.000 επιχειρήσεις του κλάδου, έχουν ενταχθεί στο σχετικό μητρώο.
 
Το στοιχείο αυτό, κάνει δύσκολη την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει ο νόμος, να καλύπτει η σύμβαση το 50% + 1 των εργαζομένων ενός κλάδου, για να μπορεί να επεκταθεί στο σύνολό του.
 
Βέβαια, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό θα περιμένουν να παρέλθει το δεκαήμερο που ορίζει ο νόμος για την υποβολή έφεσης από την πλευρά των εργοδοτών.
 
Εάν κάτι τέτοιο δεν συμβεί τότε θα ζητηθεί επίσημα από το υπουργείο Εργασίας να ελεγχθεί εάν είναι εφικτό η σύμβαση αυτή να επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν εργαζόμενοι «δύο ταχυτήτων».
 
Η σύμβαση καλύπτει τις εξής ειδικότητες:
 
Περίπτωση 1: Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (Catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.
 
Επίσης, στη σύμβαση υπάγονται οι ειδικότητες (περίπτωση 2) του προσωπικού των καφενείων, καφέ – σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστείων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ – φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, παμπς (pubs), πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας, και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος όπου λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας ή ζαχαροπλαστείου.
 
Για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της περίπτωσης 1 ο βασικός μισθός θα είναι ο εξής:

 
 
Οι βασικοί μισθοί στους διανομείς αυτών των καταστημάτων (delivery) ορίζονται σε 664,28 ευρώ.
 
Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης επιδόματα γάμου, τριετίες, εποχικής απασχόλησης, τουριστικής εκπαίδευσης, ανθυγιεινής εργασίας και ταμειακό επίδομα.
 
 
 
dikaiologitika.gr