Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα

1:09 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2020
01:10 μ.μ. - Πέμ, 22/09/2020
Image: Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα

Με νέα Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης, η Τουρκία παρατείνει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου την αποστολή του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο

Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου. Η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex, τονίζοντας πως η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η κοινή δήλωση Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου που καταδικάζει τις ενέργειες της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο είναι αβάσιμη, επισημαίνοντας πως θα συνεχίζουν να προστατεύουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην αν. Μεσόγειο.

Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για την παραμονή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι τις 27 Οκτωβρίου , λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προηγούμενη Navtex που είχε εκδώσει η Άγκυρα. Η νέα Navtex περιλαμβάνει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου και φτάνει έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η Ελλάδα απάντησε με αντι-Navtex, τονίζοντας πως η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος κατά των παράνομων τουρκικών ενεργειών

Την Τετάρτη οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση πως καταδικάζουν έντονα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κάλεσαν την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.

«Εκφράσαμε τη μεγάλη μας ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση εντός των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο και την αυξημένη στρατιωτικοποίηση της περιοχής που απειλεί την ευρύτερη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Καταδικάσαμε έντονα τις παράνομες γεωτρητικές και σεισμικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, σε θαλάσσιες ζώνες που έχουν ήδη οριοθετηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τη Συμφωνία Οριοθέτησης το 2003.

Περαιτέρω, καταδικάζουμε επίσης τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου και θαλάσσιου χώρου κυριαρχίας στο Αιγαίο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας σε περιοχές που εμπίπτουν εντός της υφαλοκρηπίδας της Ελλάδας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Τονίσαμε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κάθε κράτους και των θαλάσσιων ζωνών του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και, όπως προνοεί η Συνθήκη των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, και καλέσαμε την Τουρκία να απόσχει μόνιμα από τέτοιες ενέργειες στο μέλλον, βοηθώντας έτσι στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για ένα διάλογο που δεν μπορεί να διεξαχθεί σε ένα επιθετικό κλίμα ή κάτω από απειλές για χρήση βίας.

Υπογραμμίσαμε ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει μέσω διαλόγου και διαπραγμάτευσης με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί την πρόσκληση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για τη θαλάσσια οριοθέτηση ή να θέσει το θέμα στο διεθνές δικαστήριο.

Χαιρετίσαμε την υπογραφή και έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, μια συμφωνία ορόσημο που ολοκληρώθηκε σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο όπως προνοεί η Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, αφού συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Άγκυρα απορρίπτει τις προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, το υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απορρίπτει τις προειδοποιήσεις της τριμερούς, υπογραμμίζοντας πως αποκαλύπτονται οι εχθρικές προθέσεις απέναντι στην Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ επισημαίνει πως δεν πρόκειται να σταματήσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα τους, αλλά και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο.

«Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις που δημοσιεύονται από αυτήν την τριμερή, η οποία υποτίθεται ότι έχει ως στόχο “την υποστήριξη της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο» στοχεύουν κάθε φορά τη χώρα μας, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις αυτών των χωρών. Η πραγματική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια περιεκτική προσέγγιση που περιλαμβάνει όλες τις παράκτιες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων. Εάν οι χώρες που δημιουργούν τα προβλήματα στην περιοχή δεν αλλάξουν τις μινιμαλιστικές και εχθρικές πολιτικές τους, δεν μπορούν να αποτελέσουν λύση στα προβλήματα. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε τόσο τα δικαιώματά μας όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο».

thepressproject.gr