Νέες διεθνείς προδιαγραφές για τη διακίνηση σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού

10:52 π.μ. - Σάββατο, 22 Απριλίου 2017
10:04 π.μ. - Σάβ, 22/52/2017
Image: Νέες διεθνείς προδιαγραφές για τη διακίνηση σπόρων και πολλαπλασιαστικού υλικού

Η Διεθνής Αρχή για την προστασία των φυτών IPPC

Έλαβε τελικά την πολυαναμενόμενη απόφασή της, για τον εναρμονισμό των υγειονομικών και φυτοϋγειονομικών προδιαγραφών των σπόρων και του πολλαπλασιαστικού υλικού.
 
Όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Αρχής, «οι εν λόγω προδιαγραφές αποτελούν το όπλο αντιμετώπισης της εξάπλωσης επιβλαβών οργανισμών, με αδιανόητες και καταστροφικές επιπτώσεις στα φυτά και τη βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια και το διεθνές εμπόριο».
 
Με βάση την απόφαση που λήφθηκε, η προσέγγιση θα στηρίζεται στην εκτίμηση κινδύνου και τον έλεγχο. Η Διεθνής Αρχή ανέλαβε τη δέσμευση να παρέχει τεχνογνωσία σε κάθε ενδιαφερόμενη χώρα, για τον εναρμονισμό των διαδικασιών διεθνούς εμπορίου. Επιπλέον, ανέλαβε την υποχρέωση να υποδείξει τις διαδικασίες ελέγχου, δειγματοληψίας, φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών εξαγωγής και επανεξαγωγής, καθώς η σπορά επιμολυσμένου υλικού προκαλεί πολλαπλάσιους κινδύνους από ό,τι η απλή κατανάλωση σιταριού, κριθαριού ή οσπρίων.
 
Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα πληρώνει βαρύ τίμημα από την υφιστάμενη κατάσταση. Το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό εισαγωγών των προϊόντων αυτών, αλλά και το ελλιπέστατο σύστημα ελέγχου και επιβολής κυρώσεων, έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε παραγωγικούς κλάδους, περιοχές και αγρότες.
 
 
Πηγή: ypaithros.gr