Νέες επιθέσεις σε πλοία υπόσχονται οι αντάρτες της Υεμένης

10:16 π.μ. - Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου 2023
10:12 π.μ. - Πέμ, 21/16/2023
Image: Νέες επιθέσεις σε πλοία υπόσχονται οι αντάρτες της Υεμένης

Εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Υεμένη, θα μπoυν στο στόχαστρό μας, εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικά θωρηκτά και άλλα πλοία, δήλωσε ο ηγέτης των Χούθι

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να στοχεύουν πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα παρά την κίνηση των ΗΠΑ να συγκροτήσουν μια διεθνή ναυτική task force για την προστασία του θαλάσσιου εμπορίου σε μια από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς του κόσμου.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα προειδοποίησε επίσης την Ουάσιγκτον ότι είναι πρόθυμη να αντιδράσει εάν οι ΗΠΑ επιλέξουν στρατιωτικές επιθέσεις στις βάσεις των Χούθι.

«Προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις στρατιωτικές μας ικανότητες για να ξεπεράσουμε τυχόν εμπόδια και να φτάσουμε στους στόχους μας», δήλωσε ο ηγέτης των Χούθι Αμπντούλ Μαλίκ αλ Χούθι σε τηλεοπτική ομιλία την Τετάρτη. Εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Υεμένη, «θα τις στοχοποιήσουμε» εκτοξεύοντας πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε αμερικανικά θωρηκτά και άλλα πλοία, πρόσθεσε.

Οι Χούτθ προσπάθησαν να κόψουν τα ταξίδια πολλών δεξαμενόπλοιων καυσίμων και φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, για να υποστηρίξουν την μαχητική ομάδα της Χαμάς στον πόλεμο της εναντίον του Ισραήλ. Έχουν εντείνει τις επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα, αναστατώνοντας τις ναυτιλιακές αγορές και βοηθώντας στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Το Σαββατοκύριακο, το ναυτικό των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρριψε 15 drones που εκτοξεύτηκαν από περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά των Χούθι, αν και εξακολουθούν να προτιμούν μια διπλωματική λύση, ανέφερε το Bloomberg. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με Δυτικούς και Άραβες συμμάχους για να ενισχύσει μια δύναμη θαλάσσιας προστασίας που προορίζεται να εξασφαλίσει τα πλοία που πλέουν στην Ερυθρά Θάλασσα, από την οποία μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

euro2day.gr