Νέοι Αγρότες: Ζητούν πίσω την επιδότηση για λίγα παραπάνω ένσημα

11:32 π.μ. - Δευτέρα, 5 Ιουλίου 2021
11:07 π.μ. - Δευ, 05/32/2021
Image: Νέοι Αγρότες: Ζητούν πίσω την επιδότηση για λίγα παραπάνω ένσημα

Η μαρτυρία του νέου αγρότη Γ. Φραγκιαδάκη στον Ηχώ 99,8

Σε απόγνωση βρίσκονται 7 περίπου αγρότες της Ιεράπετρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και επειδή έκαναν ορισμένα επιπλέον μεροκάματα σε κάποια επιχείρηση γιατί δεν τα έβγαζαν πέρα λόγω πανδημίας, όχι μόνο δεν μπορούν να λάβουν την δεύτερη δόση αλλά καλούνται να επιστρέψουν και το ποσό της πρώτης δόσης.

Πιο συγκεκριμένα όπως δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γ. Φραγκιαδάκης το 2016 εντάχθηκε στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών λαμβάνοντας την πρώτη δόση που αντιστοιχούσε σε 17.000 ευρώ. Στο πρόγραμμα προβλεπόταν να γίνουν και κάποια σεμινάρια κατάρτισης που τελικά λόγω πανδημίας δεν έγιναν. Μετά από 4 χρόνια έκανε τα χαρτιά του για τη δεύτερη δόση που αντιστοιχούσε σε 13.000 ευρώ. Ο ίδιος ωστόσο επειδή η χρονιά πέρυσι ήταν πολύ δύσκολη εξαιτίας της πανδημίας και προκειμένου να επιβιώσει, έκανε κάποια μεροκάματα σε επιχείρηση. Τα μεροκάματα ήταν 25 παραπάνω από τα προβλεπόμενα, με συνέπεια τώρα, όχι μόνο να μην μπορεί να λάβει τη δεύτερη δόση αλλά και να καλείται να επιστρέψει τα 17.000 ευρώ. Το πρόβλημα προέκυψε επειδή εντάχθηκαν σε αναστολή από την επιχείρηση όπου εργάστηκαν και οι ασφαλιστικές εισφορές καταβάλλονταν κανονικά. Αυτό που ζητά είναι να υπάρξει κατανόηση για την αναγκαιότητα να εργαστεί ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να λάβει και τη δεύτερη δόση ή τουλάχιστον να μην του ζητηθεί να επιστρέψει το ποσό των 17.000 ευρώ που τα έχει αξιοποιήσει για την καλλιέργειά του. Αν και έχει απευθυνθεί σε υπηρεσίες δυστυχώς δεν έχει βρει ακόμα κάποια λύση. Το ίδιο πρόβλημα έχουν και άλλο αγρότες που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα , ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης.

-

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα" κ. Αργύρης Πανταζής , μέλος της Επιτροπής ανάπτυξης πρωτογενούς τομέα της ΚΕΔΕ. Όπως είπε, αρκετοί παραγωγοί φρόντισαν ώστε ο αριθμός στα μεροκάματα από εξωγεωργικό εισόδημα να είναι τέτοιος έτσι ώστε να μην επηρεαστεί το πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί. Όμως το ίδιο το Υπουργείο αθετεί τον τρόπο υλοποίησης του προγράμματος σε διάφορες ενότητες εφαρμογής του, όπως είναι αυτό της κατάρτισης των συμμετεχόντων, υποψηφίων Νέων Αγροτών που δεν έγιναν σε κάποιες περιοχές και έχουν ανασταλεί. Άρα στην ουσία επειδή η κατάρτιση είναι προϋπόθεση, το πρόγραμμα "πάει πίσω" . Στην Ιεράπετρα το θέμα αφορά περίπου 7 αγρότες που έκαναν επιπλέον μεροκάματα, όμως σε επίπεδο επικράτειας είναι πολύ περισσότεροι. Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι αν αθετηθούν οι όροι , η χρηματοδότηση , η πρώτη δόση στην προκειμένη περίπτωση , θα ζητηθεί πίσω. Σε παλαιότερες περιπτώσεις μάλιστα , προ κορωνοϊού, έχουν ζητηθεί πίσω χρήματα λόγω αθέτησης όρων. Για να δοθεί λύση στο πρόβλημα όπως αυτό του κ. Φραγκιαδάκη αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Επειδή όμως έχει να κάνει και με τα μεροκάματα προφανώς θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων. Το βασικό ερώτημα είναι εάν οι ασφαλιστικές εισφορές εν μέσω αναστολών προσμετρήσουν και σε αυτό δεν υπάρχει προς στιγμή κάποια απάντηση και μέσω και της ΚΕΔΕ θα επιδιωχθεί να βρεθεί λύση , εξήγησε ο κ. Πανταζής.