Νew York Times: Γιατί ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος;

9:10 π.μ. - Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020
09:12 π.μ. - Τετ, 23/10/2020
Image: Νew York Times: Γιατί ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης Γιάννης Λαγός κυκλοφορεί ακόμη ελεύθερος;

Έντονη κριτική στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι παραμένει σε ισχύ η ασυλία του Γιάννη Λαγού παρά την καταδίκη του στην Ελλάδα ασκούν με μακροσκελές άρθρο τους οι New York Times

Η δημοσιογράφος Ματίνα Στέβις Γκρίντνεφ της μεγάλης αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνει ότι αν και η ελληνική δικαιοσύνη καταδίκασε την ηγεσία της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, o Γιάννης Λαγός ζει ελεύθερος στις Βρυξέλλες, όπου εισπράττει ως ευρωβουλευτής τον μηνιαίο μισθό + επιδόματα των 13.000 ευρώ.

Ενώ θυμίζει και το περιστατικό στα τέλη Νοεμβρίου όταν το προεδρείο του ευρωκοινοβουλίου έδωσε το λόγο στον Γιάννη Λαγό για το θέμα του σόου του Ερντογάν στα Βαρώσια, για να σιγήσει ένα λεπτό αργότερα το μικρόφωνό του, όταν άρχισε να ουρλιάζει. «Είναι ένας καταδικασμένος εγκληματίας, που κρίθηκε ένοχος από ελληνικό δικαστήριο και καταδικάστηκε σε 13ετή κάθειρξη για το ρόλο του στη διεύθυνση του βίαιου, νεοφασιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής», σημειώνει το άρθρο.

Οι Νew York Times σημειώνουν ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, για να μπορέσουν να τον συλλάβουν οι αρχές του Βελγίου και τον στείλουν στη χώρα μας να εκτίσει την ποινή του, αλλά η διαδικασία καθυστερεί λόγω της γραφειοκρατίας και της πανδημίας του κορωνοϊού. Σε ηλεκτρονικό μήνυμά του προς την αμερικανική εφημερίδα ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ισχυρίστηκε ότι δεν πρέπει να επισπευσθεί η άρση της ασυλίας του καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε για την καταδίκη του – διαδικασία που μπορεί να πάρει χρόνια – ενώ υποστηρίζει ότι η δίκη ήταν «παρωδία» και η καταδίκη του συνιστά «πολιτική δίωξη» ενώ προσθέτει ότι είναι σε επαφές «με ευρωπαϊκή χώρα που είναι πρόθυμη να του χορηγήσει πολιτικό άσυλο», αν και δεν την κατονομάζει.

Κι όσο καθυστερεί η σύλληψη και η έκδοσή του – θα περάσουν αρκετοί μήνες ακόμη γι’ αυτό, αναφέρουν οι New York Times – ο Γιάννης Λαγός κάνει έρανο για τα νομικά του έξοδα. Η καθυστέρηση έχει προκαλέσει την οργή όχι μόνον Ελλήνων ευρωβουλευτών, αλλά και άλλων συναδέλφων του, ενώ η Έβα Κοσέ της Human Rights Watch δηλώνει ότι «σίγουρα δεν είναι καλή εικόνα για την Ευρώπη ένα μέλος του ευρωκοινοβουλίου να καταδικάζεται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και να του επιτρέπεται να κυκλοφορεί ελεύθερο στους δρόμους λόγω της κοινοβουλευτικής ασυλίας».

Πηγή: iefimerida.gr