Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

2:10 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019
02:08 μ.μ. - Πέμ, 01/10/2019
Image: Νόμος Κατσέλη: Αγωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βρεθεί το σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να βρεθεί το σχήμα που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
 
Μέχρι 15 Ιανουαρίου κυβέρνηση και τράπεζες θα πρέπει να έχουν καταλήξει στο τελικό τους σχέδιο προκειμένου να αποσταλεί στους θεσμούς και να συζητηθεί με τα ανώτερα στελέχη όταν καταφθάσουν στην Αθήνα.
 
Στόχος είναι η πρόταση αυτή να εγκριθεί από το Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, ώστε να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα από τη Βουλή και να εφαρμοστεί αμέσως μετά, όταν θα εκπνεύσει το ισχύον καθεστώς του ν. Κατσέλη, που παρατάθηκε μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει υπό τις παρούσες συνθήκες να αλλάξει επί τα χείρω τους όρους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν έντονες ζυμώσεις της κυβέρνησης τόσο με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει συμφωνία πακέτο τόσο για τον Νόμο Κατσέλη, όσο και για το νέο σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων.
 
Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν στο μοντέλο που θα ισχύει μετά τη λήξη της ισχύς του νόμου Κατσέλη με βάση το κυπριακό μοντέλο.
 
Τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας θα πέσουν κατά πάσα πιθανότητα κάτω από τις 100.000 ευρώ, πιθανότατα στις 80.000 ευρώ.
 
Τα «κόκκινα δάνεια»
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο News247  χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα τα «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνοντας όμως, ότι δεν χρειάζεται πανικός. «Οι τράπεζες πιάνουν τους στόχους τους, έχουν τα δικά τους σχέδια. Εμείς έχουμε τα δικά μας σχέδια με ένα σύστημα εγγυήσεων. Βοηθούν και η ανάπτυξη και η άνοδος στις τιμές των ακινήτων», είπε.
 
Και πρόσθεσε ότι το θέμα επιλύεται σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ερωτηθείς ειδικά για τις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, απάντησε πως σε βασικά ζητήματα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπάρχει συνεργασία.
 
in.gr