Νόμος Κατσέλη: Νέα ρύθμιση με «κούρεμα» δανείου, επιδότηση και επιμηκύνσεις - Πού θα γίνονται αιτήσεις

3:27 μ.μ. - Τρίτη, 2 Απριλίου 2019
03:04 μ.μ. - Τρί, 02/27/2019
Image: Νόμος Κατσέλη: Νέα ρύθμιση με «κούρεμα» δανείου, επιδότηση και επιμηκύνσεις - Πού θα γίνονται αιτήσεις

Πλησιάζει η λύση στο μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων καθώς αυτή την εβδομάδα αναμένεται η διαμόρφωση του νέου θεσμικού πλαισίου

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών µε ποσό ίσο µε το 1/3 της δόσης. Η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα αναµένεται να στείλει το σχέδιό της στους θεσµούς, ώστε µέχρι τα µέσα του µήνα να πάρει τη µορφή νόµου, να ψηφιστεί στα τέλη Φεβρουαρίου.
 
Βασικό χαρακτηριστικό στο νέο σχέδιο θα είναι η συµµετοχή του ∆ηµοσίου µέσω επιδότησης. Κατά µέσο όρο θα αφορά το 1/3 του ποσού, ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις θα είναι µικρότερη και σε άλλες µεγαλύτερη. Τα κριτήρια ένταξης θα είναι εισοδηµατικά και περιουσιακά, ενώ επιπλέον κριτήρια επιδότησης θα αποτελούν το υπολειπόµενο δάνειο και η πραγµατική εµπορική αξία του ακινήτου. Παράλληλα, η ίδια πηγή αναφέρει ότι οι αιτήσεις θα γίνονται µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας του εξωδικαστικού συµβιβασµού. Σε πρώτο στάδιο οι λύσεις/ προτάσεις θα δίνονται υποχρεωτικά από τις τράπεζες, ωστόσο µε την τεχνική βελτίωση της πλατφόρµας θα βγαίνει η λύση από την πλατφόρµα.
 
Εάν ο δανειολήπτης δεν συµφωνήσει µε τη λύση, θα έχει το δικαίωµα προσφυγής στη ∆ικαιοσύνη, ενώ σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες που σήµερα υπάγονται στον νόµο Κατσέλη, αυτοί θα µπορούν να µπουν στο νέο σχήµα, αλλά εθελοντικά και µε παραίτηση των ένδικων µέσων που έχουν ασκήσει.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», σύµφωνα µε το κυβερνητικό σχέδιο, οι τράπεζες θα µπορούν να προσφέρουν «κούρεµα» του δανείου υπό προϋποθέσεις, µε κύριο στοιχείο το υπολειπόµενο δάνειο προς την αξία του ακινήτου. Παράλληλα θα δίνεται η δυνατότητα επιµήκυνσης του δανείου, που θα εξαρτάται κυρίως από την ηλικία του δανειολήπτη. Στόχος πάντως της κυβέρνησης είναι να καθοριστεί το ύψος της εµπορικής αξίας που θα προστατεύεται γύρω στα 150.000 ευρώ.
 
Σηµειώνεται ότι θεσµοί και τράπεζες έχουν ζητήσει να µπουν πολύ χαµηλότερα όρια, τα οποία ξεκινούν από τα 100.000 ευρώ ή ακόµη και χαµηλότερα (για τον άγαµο) και φτάνουν έως τα 130.000 ευρώ για πενταµελή οικογένεια.
 
Γενικότερα οι τράπεζες, σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς, σχετικά µε την εξυπηρέτηση καθυστερούµενων στεγαστικών δανείων αναµένεται ότι θα προτείνουν ένα προϊόν το οποίο θα περιλαµβάνει:
 
επιµήκυνση του δανείου έως και 25 χρόνια
επιτόκιο 4% και
«κούρεµα» εφόσον η εµπορική αξία του ακινήτου είναι χαµηλότερη από την αξία που συνήφθη το δάνειο.
Για παράδειγµα, αν κάποιος πήρε 100% δάνειο για την αγορά ενός σπιτιού αξίας 100.000 ευρώ και η εµπορική του αξία σήµερα είναι 70.000 ευρώ, τότε η ρύθµιση θα γίνει για το ποσό που υπολείπεται µέχρι τα 70.000 ευρώ, «κουρεύοντας» δηλαδή δάνειο 30.000 ευρώ. Πάντως αυτό το ζήτηµα αποτελεί θέµα δύσκολης διαπραγµάτευσης, καθώς οι τράπεζες εξακολουθούν να προκρίνουν λύσεις επιµήκυνσης του υπόλοιπου ποσού του δανείου, παρά «κουρέµατος».
 
 
dikaiologitika.gr