Νοτιάδες από το Σάββατο η πρόγνωση του Μ. Λέκκα

8:27 π.μ. - Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
08:09 π.μ. - Παρ, 25/27/2020
Image: Νοτιάδες από το Σάββατο η πρόγνωση του Μ. Λέκκα

Τα προγνωστικά δεδομένα εμφανίζουν διαρκώς μια πρόσκαιρη αλλά ιδιαίτερα σημαντική ενίσχυση των Νοτίων ανέμων για το προσεχές Σάββατο σε βόρειες, κυρίως, περιοχές του νησιού

Η πρόβλεψη του μετεωρολόγου Μανόλη Λέκκα

Καλός καιρός αναμένεται να διατηρηθεί στο νησί μας για το υπόλοιπο του Σεπτεμβρίου. Παρά την καλοκαιρία όμως, τα προγνωστικά μοντέλα εμφανίζουν μία πρόσκαιρη ενίσχυση των Νοτίων ανέμων για το προσεχές Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου. Οι Νότιοι αυτοί άνεμοι θα ενισχυθούν περισσότερο σε βόρειες περιοχές της Κρήτης, σε ανατολικά και δυτικά τμήματα του Ν. Χανίων, στο Ν. Ρεθύμνου (όπου πιθανά θα σημειωθούν και οι μέγιστες εντάσεις), στο Ν. Ηρακλείου και Λασιθίου.  

Η ενίσχυση των ανέμων θα ξεκινήσει από τα ξημερώματα του Σαββάτου και θα κορυφωθεί πολύ γρήγορα με εντάσεις που θα φθάνουν στα 6 – 7 Μποφώρ και με μέγιστες ριπές που θα ξεπεράσουν τα 8 Μποφώρ. Από το μεσημέρι  κιόλας του Σαββάτου προς το απόγευμα αναμένεται σταδιακή εξασθένηση των Νοτιάδων και στροφή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις που θα φθάνουν στα 5 – 6 Μποφώρ.

Στο διάστημα που θα πνέουν οι ενισχυμένοι Νοτιάδες η θερμοκρασία στα βόρεια του νησιού θα ξεπεράσει και τους 34⁰C και στην συνέχεια με την αλλαγή των ανέμων από Δυτικές διευθύνσεις θα υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι θερμοκρασίες στα νότια τμήματα του νησιού θα παραμείνουν χαμηλότερες στους 28 - 30⁰C.

Η ξαφνική ενίσχυση των Νοτίων ανέμων, σύμφωνα με το cretalive.gr, απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή στις περιοχές που θα εμφανισθούν για πολλές δραστηριότητες που διατηρούν ακόμη καλοκαιρινό χαρακτήρα, ιδιαίτερη όμως προσοχή απαιτείται και για την επέκταση μιας φωτιάς η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Η πρόβλεψη του meteo.gr

Όπως διακρίνεται και στους δύο χάρτες που ακολουθούν (πρωινές και μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου), η ένταση των νοτίων ανέμων στις βόρειες παραλιακές περιοχές του νησιού θα φτάσουν τοπικά τα 7 Μποφόρ. Οι καταβάτες νότιοι άνεμοι θα ανεβάσουν σημαντικά τη θερμοκρασία στα βόρεια, φθάνοντας τοπικά στους 33-34  βαθμούς.

hxonews
hxonews

Οι συνθήκες αυτές προκαλούν συνθήκες γρήγορης εξάπλωσης πυρκαγιών, οπότε απαιτείται αυξημένη προσοχή.

 ΟΙ νότιοι άνεμοι θα εξασθενήσουν σταδιακά από το απόγευμα του Σαββάτου.