Novartis : Αντίστροφη μέτρηση για τις καταθέσεις «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση»

7:44 π.μ. - Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Δευ, 24/44/2020
Image: Novartis : Αντίστροφη μέτρηση για τις καταθέσεις «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση»

Η πολυπόθητη εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, ενώ της «Αικατερίνης Κελέση» για τις 8:30 το βράδυ της ίδιας μέρας

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής της βουλής για τη Novartis.

Εξ’ αποστάσεως με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά

Η πολυπόθητη εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη» έχει προσδιοριστεί για τη Δευτέρα στις 4 το απόγευμα, ενώ της «Αικατερίνης Κελέση» για τις 8:30 το βράδυ της ίδιας μέρας.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Μάξιμος Σαράφης» μετά και τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι θα καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή με τον τρόπο που θα επιλέξει ο ίδιος, δηλαδή εξ’ αποστάσεως και με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, είχε εμφανιστεί αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής.

Επίσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής εμφανίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και η προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», αφού προηγήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η μάρτυρας  εκδήλωσε την πρόθεση να καταθέσει τη Δευτέρα με τεχνητά μέσα, ύστερα και από την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής και τη διαβεβαίωση του Αρείου Πάγου ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα επιλέξουν τον τρόπο με τον οποίον θα καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι προ ημερών σε δήλωσή της η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» είχε πει: «Δεν έχω να εισφέρω το παραμικρό σε σχέση με τη διενεργούμενη προκαταρκτική εξέταση, τόσο ως προς τη διάγνωση της υπόθεσης όσο και ως προς τη διακρίβωση της αλήθειας, αφού ούτε γνώριζα ούτε γνωρίζω τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε με γνωρίζει».

Υπό εξέταση η αξιοπιστία τους

Το σύννομο της υπαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» στο πρόγραμμα προστασίας και στο καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος, θα επιδιώξουν να διερευνήσουν τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, που θα βρεθούν στη ΓΑΔΑ για την πολυαναμενόμενη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.

Πόλωση με …ειδικό δικαστήριο

Οι εξελίξεις στο δικαστικό επίπεδο και ειδικά σε ότι αφορά το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων συνεχίζει να τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της Novartis κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για το θέμα, παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να ανεβάσει υπέρμετρα τους τόνους και να πολώσει το κλίμα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ του Σαββάτου μιλώντας στην κομματική εκδήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενόψει του συνεδρίου, πέταξε το γάντι προκαλώντας τον πρωθυπουργό να τον στείλει στο ειδικό δικαστήριο.

«Είμαι εδώ κοπιάστε, είμαστε εδώ, αν έχετε τα κότσια μην προσπαθείτε να τρομοκρατείτε τους ανθρώπους που υπερασπίστηκαν τα δημόσια συμφέροντα… Αν έχετε τα κότσια είμαι εδώ και σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Αν έχετε τα κότσια κ. Μητσοτάκη πηγαίνετε εμένα στην δικαιοσύνη, αν δεν τα έχετε όμως αφήστε να γίνει η διερεύνηση του σκανδάλου» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

hxonews

Τσιάρας: Λυπηρό

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να επιχειρεί να κρατήσει χαμηλά τους τόνους μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην βγουν οι «κουκούλες» των προστατευόμενων μαρτύρων.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε να βάλει τον κ. Τσίπρα στο κάδρο της υπόθεσης της Novartis και να συνδέσει τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τους «κρίσιμους αρμούς της εξουσίας» με τη «σκευωρία» για την οποία ερευνάται ο ρόλος του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Εκτός πάντως του πρωθυπουργού που δεν σήκωσε το γάντι στην πρόσκληση-πρόκληση του κ. Τσίπρα για ειδικό δικαστήριο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, περιορίστηκε να σημειώσει πως η τοποθέτηση του Αρείου Πάγου ότι η Προανακριτική Επιτροπή μπορεί να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες εκθέτει το ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα και στην πρόκλησή του να βάλει η κυβέρνηση και τον ίδιο στο κάδρο της Novartis, o Κώστας Τσιάρας μιλώντας στο MEGA ανέφερε τα εξής:

«Ενώ θα μπορούσε να πει κάποιος εύκολα ότι είναι και ο Τσίπρας στο κάδρο της Novartis, αντίθετα επιλέξαμε μία θεσμική διαδικασία που υπαγορευόταν από τα στοιχεία που υπήρχαν. Και εδώ είναι η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

«Είναι λυπηρό –συμπλήρωσε ο κ. Τσιάρας- το πώς ένας αρχηγός της αντιπολίτευσης μετέρχεται πρακτικές που δεν έπρεπε να υπάρχουν σε αυτή τη διαδρομή της πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Δικαιοσύνη πρέπει να μένει εκτός της πολιτικής αντιπαράθεσης».

«Είχαν ή δεν είχαν εμπλοκή με την υπόθεσή Novartis»;

Ο Κώστας Τσιάρας σημείωσε ακόμη πως δεν είναι ζήτημα αν θα βγάλουμε τις κουκούλες ή πως θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες. Ο θεσμός, είπε,  έχει δεχθεί τρομερές επιθέσεις γιατί υπάρχουν ερωτηματικά για το κατά πόσο λειτούργησε σωστά.

«Είχαν ή δεν είχαν εμπλοκή οι προστατευόμενοι μάρτυρες με την υπόθεση Novartis. Τηρήθηκαν ή όχι οι κανόνες των προστατευόμενων μαρτύρων; Δεν αναρωτιόμαστε αν πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχουν.  Το ζήτημα είναι αν λειτούργησαν οι διαδικασίες με τις προϋποθέσεις και τους  όρους που διέπουν το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι το μείζον είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να μην παρεμποδίσουν το έργο της Δικαιοσύνης.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν δικονομικά προβλήματα στην αποκάλυψη της αλήθειας. Πιστεύουμε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί όσο κι αν κάποιοι φοβούνται» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Ράπισμα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis ως «ισχυρό ράπισμα σε όσους επιχείρησαν να καταστρατηγήσουν το νόμο και να φιμώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες», στηλιτεύοντας τη στάση «της Ν.Δ. αλλά και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ» στο επίπεδο της προανακριτικής επιτροπής.

«Κράτος δικαίου στην Ελλάδα υπάρχει και αυτό επαληθεύτηκε. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν. Εμείς λέμε όλα στο φως» τόνισε, μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο κ. Χαρίτσης.

hxonews

Καραμανλής και φαρμακευτική δαπάνη

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ μιλώντας στο ΜEGA κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θέλουν τη διερεύνηση της περιόδου Καραμανλή (2004-2009) σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη.

«Υπάρχει τεράστια πολιτική ευθύνη στο εξής: κανείς δεν ασχολείται σήμερα με το πραγματικό σκάνδαλο των φαρμάκων. Από το 2004 μέχρι το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη έφτασε τα 5.1 δις με κυβέρνηση ΝΔ αυτοδύναμη. Οι δικές μας κυβερνήσεις του 2009 και του 2010 είναι αυτές οι οποίες μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη στα 2 δις. Γι αυτό σήμερα δε μιλά ούτε η ΝΔ γιατί προφανώς αφορά τη δική της περίοδο και θέλει να το κρατήσει χαμηλά, το κρύβει, πολιτική ευθύνη σε αυτό, ούτε προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν το έκανε ούτε όσο ήταν κυβέρνηση ούτε τώρα που είναι αντιπολίτευση. Και τί κάνουν; Μια συζήτηση για το μικρό θέμα», είπε ο Παύλος Χρηστίδης.

Κορυφή του παγόβουνου

Ο κ. Χρηστίδης χαρακτήρισε μάλιστα την υπόθεση Παπαγγελόπουλου ως «κορυφή του παγόβουνου».

«Εμείς θέλουμε να χυθεί άπλετο φως για να μπορέσουμε να δούμε ποιος είναι αυτός που χρεώνει την τσέπη τους παραπάνω, ποιος είναι αυτός που δε σέβεται τα λεφτά που έχουν δώσει στο δημόσιο και στις ασφαλιστικές εισφορές. Εκεί είναι που πρέπει να δώσουμε την έμφαση, σε αυτό θα δώσουμε εμείς τη σημασία μας και προφανώς έχουμε πει και για την προανακριτική ότι για εμάς η υπόθεση Παπαγγελόπουλου -NOVARTIS είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από πίσω υπάρχει ένα παραδικαστικό, το οποίο μέρα τη μέρα, βδομάδα τη βδομάδα θα αποκαλύπτει και διαρκώς κάποια πράγματα» επεσήμανε ο Παύλος Χρηστίδης.

in.gr