Ντομάτα - Ανάλυση Αγοράς 2020

11:53 π.μ. - Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020
11:07 π.μ. - Τετ, 22/53/2020
Image: Ντομάτα - Ανάλυση Αγοράς 2020

Η άνοδος στη συνολική έκταση ενθαρρύνει την υψηλή αγορά σπόρων ντομάτας από τους αγρότες

Επισκόπηση της αγοράς:

- Η παγκόσμια αγορά σπόρων τομάτας εκτιμήθηκε σε 956,7 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2018 και αναμένεται να καταγράψει CAGR 7,9% κατά την περίοδο πρόβλεψης (2019-2024). Το 2017, η Βόρεια Αμερική ήταν το μεγαλύτερο γεωγραφικό τμήμα της αγοράς που μελετήθηκε και αντιπροσώπευε μερίδιο περίπου 32,9% της συνολικής αγοράς.

- Η καλλιέργεια ντοματών παρουσιάζει μια αυξανόμενη τάση, σε όλο τον κόσμο. Η παραγωγή ντομάτας, παγκοσμίως, αυξήθηκε από 137,0 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2007 σε 182,0 εκατομμύρια μετρικούς τόνους το 2017, σημειώνοντας αύξηση της παραγωγής περίπου 72%. Η άνοδος στη συνολική έκταση ενθαρρύνει την υψηλή αγορά σπόρων ντομάτας από τους αγρότες, και ως εκ τούτου στηρίζει την ανάπτυξη της αγοράς.

- Οι ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν υψηλή ζήτηση για τα κατεψυγμένα λαχανικά. Είναι οι σημαντικότεροι εισαγωγείς κατεψυγμένων λαχανικών από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για τη γεωργία το 2017, η κατανάλωση μεταποιημένης τομάτας αναμένεται να αυξηθεί από 20,5 κιλά κατά κεφαλή σε 21 κιλά κατά κεφαλή έως το 2030. Οι προαναφερθέντες παράγοντες είναι πιθανό να οδηγήσουν την αγορά.

Σημαντικοί παίκτες της αγοράς σπόρων τομάτας:

Monsanto Company

Groupe Limagrain

Rijk Zwaan Zaadteelt en Zaadhandel B.V.

Syngenta AG

BASF SE (Nunhems)

UPL Limited(Advanta Seeds )

Sakata Seeds Corp.

East

West Seed

Namdhari Seeds Pvt. Ltd

Βασικές τάσεις αγοράς:

Αύξηση της χρήσης υβριδικών σπόρων στις αναδυόμενες οικονομίες

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με την υψηλή θρεπτική αξία των λαχανικών έχει αυξήσει την κατανάλωση λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των τοματών, προκειμένου να καλύψει διαφορετικές διατροφικές και διατροφικές ανάγκες. Ο προαναφερόμενος παράγοντας προκάλεσε αύξηση της ζήτησης για ντομάτες, η οποία με τη σειρά της αυξάνει αυτόματα τη ζήτηση για σπόρους τομάτας. Ωστόσο, λόγω των κλιματικών αλλαγών, της αντίστασης που αναπτύσσεται από τα παράσιτα, της κακής υποδομής και της απώλειας μετά τη συγκομιδή, υπάρχει ανάγκη για νέους υψηλής απόδοσης και υβριδικούς σπόρους για να βοηθήσουν τους αγρότες να αυξήσουν την απόδοση. Μεταξύ όλων των σπόρων λαχανικών, το λάχανο και η ντομάτα αντιπροσωπεύουν το υψηλότερο ποσοστό αντικατάστασης σπόρων, 100% και 99,3%, αντίστοιχα.

Επί του παρόντος, μόνο το 20% των σπόρων που χρησιμοποιούν οι αγρότες είναι καλής ποιότητας, ενώ το υπόλοιπο 75% της ζήτησης καλύπτεται από τους αποθηκευμένους σπόρους των αγροτών, από την προηγούμενη σεζόν.

Η αύξηση της ευαισθητοποίησης των αγροτών σχετικά με τα οφέλη που συνδέονται με την υβρίδια, ιδίως στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Βραζιλία, μέσω της κυβερνητικής στήριξης, επιταχύνει την αγορά. Η περιοχή της βιοτεχνολογίας αναπτύσσεται επίσης σε όλο τον κόσμο, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης για υβριδικούς σπόρους ντομάτας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία για την Απόκτηση Εφαρμογών Αγρο-Βιοτεχνολογίας (ISAAA), η περιοχή παραγωγής βιοτεχνολογικής παραγωγής αυξήθηκε από 179,7 εκατομμύρια εκτάρια το 2015, σε περίπου 189,8 εκατομμύρια εκτάρια το 2018. Οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσώπευαν περίπου το 53% της παγκόσμιας βιοτεχνολογίας εκτάρια.

Η Βόρεια Αμερική κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά σπόρων τομάτας

Σύμφωνα με την ανάλυση Mordor Intelligence, το μερίδιο της αγοράς σπόρων τομάτας των ΗΠΑ στη βορειοαμερικανική αγορά αντιπροσώπευε το 76% το 2018. Η υπό παραγωγή περιοχή δείχνει ελαφρά μείωση τα τελευταία χρόνια, λόγω της πτώσης της ζήτησης εξαγωγών, των ασταθών τιμών , ακανόνιστα και δυσμενή καιρικά φαινόμενα (όπως πάγωμα, βροχόπτωση και τυφώνας), κακές συνθήκες εδάφους σε σχέση με την οργανική ύλη και το pH, καθώς και πιέσεις παρασίτων και ασθενειών. Υπάρχει περισσότερο από 95% εντατικοποίηση των υβριδίων ντομάτας σε καλλιέργεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που καθιστά τη χώρα μια από τις πιο ώριμες αγορές σπόρων ντομάτας.

agrocapital.gr