Ν.Τόσκας: Η Κρήτη είναι ενιαία – 12ν.μ. σε όλη την Κρήτη

11:45 π.μ. - Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2021
11:01 π.μ. - Πέμ, 21/45/2021
Image: Ν.Τόσκας: Η Κρήτη είναι ενιαία – 12ν.μ. σε όλη την Κρήτη

Ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Yποστράτηγος ε. α. κ. Νίκος Τόσκας στον Ηχώ 99,8

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά και την ορκωμοσία Μπάιντεν αλλά και τα ελληνοτουρκικά σχολιάζει σε συνέντευξή του στον Ηχώ 99,8 ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Yποστράτηγος ε. α. κ. Νίκος Τόσκας. Όπως είπε ο Μπάιντεν είναι μια καλύτερη περίπτωση από τον πρώην πρόεδρο Τραμπ ο οποίος μπορεί να μην ξεκίνησε ο ίδιος έναν νέο πόλεμο έβαλε όμως σε κίνδυνο πολλές φορές την παγκόσμια ειρήνη και τα παγκόσμια προβλήματα όπως είναι τα κλιματολογικά. Μένει να δούμε κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα αντιληφθεί τα πραγματικά παγκόσμια προβλήματα και θα θελήσει να τα λύσει και όχι να να δημιουργήσει νέα. Υπάρχουν βέβαια ήδη κάποιοι προβληματισμοί για τον Μπάιντεν σε σχέση με το παρελθόν αλλά και αυτά που αναδείχθηκαν από την πρώτη μέρα σε σχέση με την εξωτερική πολιτική. Υπάρχουν βέβαια και τα συμφέροντα των μεγάλων χωρών οπότε η εξωτερική πολιτική γενικότερα δεν έχει να κάνει μόνο με τον πρόεδρο. Σε ότι μας αφορά ως χώρα έχει να κάνει και με τη στάση που θα κρατήσει η ελληνική κυβέρνηση και κατά πόσο θα είναι αποφασιστική ή υποχωρητική, ανέφερε.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε και στο θέμα των διερευνητικών λέγοντας ότι εάν αυτές παραμείνουν στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών έχει καλώς. Εάν όμως αφήσουμε την Τουρκία να επεκταθεί σε θέματα αποστρατικοποίησης νησιών , γκρίζες ώνες κλπ τότε θα μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο που θα είναι εις βάρος μας. Οι πιέσεις θα είναι πολλές από διάφορες πλευρές και ευρωπαϊκές χώρες πχ Γερμανία, ενδεχομένως και από τις ΗΠΑ. Οπότε πρέπει η χώρα μας να ξεκαθαρίσει τις κόκκινες γραμμές και ότι δεν θα συζητήσει τέτοια θέματα όπως αυτά που προαναφέρθηκαν, επεσήμανε ο τ. Αναπληρωτής Υπουργός.

Σε ότι αφορά στην επέκταση των 12 ν.μ. είπε ότι μετά τη συμφωνία στο Ιόνιο με τα όποια προβλήματα αυτής, θα πρέπει να επεκταθούν τα 12 ν.μ. και στην Κρήτη ενιαία. Αυτός ο τεμαχισμός πχ σε νότια, σε ανατολική Κρήτη δεν είναι σε θετική κατεύθυνση. Πρέπει να γίνει σε όλη την Κρήτη καθώς οι προκλήσεις που δεχόμαστε είναι και από τα ανατολικά και από τα δυτικά του νησιού. Ας μην ξεχνάμε πως έχει να κάνει πλέον και με τη Λυβική ΑΟΖ καθώς εξάλλου τώρα έχει γίνει και τουρκολυβικό θέμα . Αυτός ο διαχωρισμός δημιουργεί κινδύνους. Όπως δημιούργησε ο 28ος μεσημβρινός που περνά πάνω από τη Ρόδο και αφήνει περιθώρια στην τουρκική επεκτατική πολιτική ανατολικά της Ρόδου μέχρι την Κύπρο, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο κ. Τόσκας.

Ακούστε εδώ αναλυτικά: