Ο Βραβευμένος καθηγητής Μ. Ορφανάκης στον ΗΧΩ

12:35 π.μ. - Τετάρτη, 16 Νοεμβρίου 2016
12:11 π.μ. - Τετ, 16/35/2016
Image: Ο Βραβευμένος καθηγητής Μ. Ορφανάκης στον ΗΧΩ

Τι σημαίνει για τον ίδιο και για τους μαθητές , η τιμητική αυτή διάκριση

Το πρώτο βραβείο στους 9ους Πανελλήνιους Αγώνες Κατασκευών και Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών που πραγματοποιήθηκαν στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2016 Αιγάλεω κατάφερε να κερδίσει ο καθηγητής Φυσικής από το Γενικό Λύκειο Μακρύ Γιαλού, Μιχάλης Ορφανάκης για την εργασία του με θέμα: «Οπτικός Αξονικός Τομογράφος με LEGO – Αξονική Τομογραφία σε Gummy Bears».
Οι αγώνες  με θέμα«Εφευρίσκοντας το μέλλον στην εκπαίδευση των Φυσικών Επιστημών» διοργανώθηκαν από το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Αιγάλεω και την Ελληνική Συντονιστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Οι Φυσικές Επιστήμες στο Προσκήνιο – Ευρώπη» (Science on Stage – Europe).
 
Πλέον ο κ. Ορφανάκης μαζί με άλλους 8 εκπαιδευτικούς που κέρδισαν τα υπόλοιπα βραβεία θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στους αντίστοιχους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Debrecen της Ουγγαρίας από 29 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου 2017.
 
 
Ο ΗΧΩ φιλοξένησε τον βραβευμένο εκπαιδευτικό ο οποίος μας μίλησε για τον θετικό αντίκτυπο του εγχειρήματος στους μαθητές , λέγοντας στη συνέχεια ότι ίσως να είναι το πρώτο μοντέλο τομογράφου που είναι λειτουργικό και κάνει τομογραφία με τόσο απλά υλικά. Εκτός από τα LEGO χρησιμοποιήθηκαν και άλλα υλικά. Η ιδέα προέκυψε  μετά από συζήτηση με ομάδα του ΙΤΕ όπου ο ίδιος έκανε το μεταπτυχιακό του και η οποία ασχολείται με την οπτική τομογραφία. Σκεφτήκαμε λοιπόν να φέρουμε ένα πραγματικό επιστημονικό πείραμα οπτικής τομογραφίας , που τρέχει αυτή την περίοδο στο ΙΤΕ, στα μέτρα της εκπαίδευσης . Χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες και διάβασμα για να ολοκληρωθεί ο τομογράφος , τελικά όμως ο κόπος ανταμείφτηκε και ο στόχος επετεύχθη. Βασική όμως επιδίωξη  ήταν να μπορέσουν τα παιδιά να κατανοήσουν  μέσα από αυτή την κατασκευή τις αρχές της τομογραφίας οι οποίες πραγματικά είναι εντυπωσιακές. 
 
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη του κ. Ορφανάκη