Ο δάκος καραδοκεί... Πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί

11:26 π.μ. - Τρίτη, 5 Μαρτίου 2019
11:03 π.μ. - Τρί, 05/26/2019
Image: Ο δάκος καραδοκεί... Πότε πρέπει να γίνουν οι ψεκασμοί

Ανησυχία στους αγρότες: «Ως τα τέλη του μήνα πρέπει να γίνουν οι πρώτοι ψεκασμοί»

Ως τα τέλη Μαΐου πρέπει να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί κατά του δάκου, κάτι που δε φαίνεται ορατό, γεγονός που προμηνύει δακοπροστασία από τους ίδιους τους ελαιοπαραγωγούς. Την εκτίμηση αυτή έκαναν από κοινού χθες στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” τόσο ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Νομού Ηρακλείου Πρίαμος Ιερωνυμάκης όσο και ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης.
 
Την ίδια ώρα, έκδηλη είναι η ανησυχία του Συλλόγου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης για το ενδεχόμενο να γίνει από μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς κακή χρήση των ψεκασμών κατά του δάκου και να έχουμε υπολειμματικότητα στο παραγόμενο ελαιόλαδο.
 
Αυτή η ανησυχία εκφράστηκε, συγκεκριμένα, σε συνάντηση του Συλλόγου με τη ΔΑΟΚ Χανίων, αλλά υπάρχει σε ολόκληρη την Κρήτη λόγω της δικαιολογημένης έλλειψης εμπιστοσύνης όλου του ελαιοπαραγωγικού κόσμου του νησιού απέναντι στους χειρισμούς του κράτους και στην υλοποίηση του προγράμματος μέσω της Περιφέρειας, αλλά με αδυναμίες και ελλείψεις που οφείλονται πάντοτε στην κεντρική εξουσία!
 
Αναλυτικότερα, οι τυποποιητές δεσμεύτηκαν ότι θα δράσουν όσο τον δυνατόν πιο άμεσα ώστε να ενημερωθούν οι παραγωγοί, οι ελαιουργοί αλλά και τα καταστήματα γεωργικών εφοδίων σε όλο τον νομό Χανίων για τα μέτρα δακοκτονίας που θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Ως εκ τούτου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ανίχνευσης υπολειμμάτων στο ελαιόλαδο, από τη χρήση μη εγκεκριμένων σκευασμάτων στην ελιά ή από σκευάσματα που δεν έχει ανανεωθεί η έγκρισή τους για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια, γεγονός που μπορεί να επιφέρει αρνητικές οικονομικές συνέπειες και κυρίως να βλάψει σε μεγάλο βαθμό τη φήμη του χανιώτικου-κρητικού ελαιολάδου. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους οι παραγωγοί θα μπορούν να ενημερωθούν υπεύθυνα για τα σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για την καταπολέμηση του δάκου.
 
«Θα μας βρίσκουν μπροστά τους»
 
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τόνισε στη “Νέα Κρήτη”  ότι «αυτά που υπόσχονται πρέπει και να τηρούνται», ξεκαθαρίζοντας πως, παρά τα λόγια τα μεγάλα και τις ανακοινώσεις για την έγκαιρη εφαρμογή φέτος του προγράμματος δακοκτονίας, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται ο στόχος αυτός και το πιο σίγουρο είναι ότι θα έχουμε και φέτος τα ίδια προβλήματα με πέρυσι. 
«Το σύστημα δεν το βλέπω να είναι έτοιμο», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης και προσθέτει: «Πολλά λόγια, δε βλέπουμε έργα. Γι’ αυτό εμείς λέγαμε από την αρχή ότι την όλη αρμοδιότητα την έχει η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με τις Κοινότητες. Γιατί με τις Κοινότητες; Διότι οι Κοινότητες γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, περιοχές για να ψεκαστούν κ.λπ. και σε συνεργασία με την Περιφέρεια κάνουν μια πολύ καλύτερη δουλειά.
 
Το υπουργείο δεν το δέχεται αυτό. Θέλει να έχει την επιτήρηση αυτό. Περιμένουμε λοιπόν, σε σχέση με το πότε θα γίνει το πρώτο ράντισμα, να βγουν οι επιστήμονες και να το πουν. Η εμπειρία μας όμως λέει ότι η φύση συνεχίζει την πορεία της. Και η εξέλιξη της ανθοφορίας προχωράει. Και κανονικά αυτή τη στιγμή έπρεπε ήδη οι εργολάβοι να έχουν αναλάβει ανά περιοχή και να είναι έτοιμοι. Τα φάρμακα να είναι αγορασμένα. Φάρμακα που να μην αφήνουν υπολειμματικότητα πολλών ημερών. Και αυτό δεν το βλέπουμε. Άρα λοιπόν όλα αυτά που έλεγαν από το υπουργείο ήταν φαμφάρες. Από τη δική μας εμπειρία όμως, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος του μήνα πρέπει να γίνει το πρώτο ράντισμα. Άρα ξαναρχίζουμε τα ίδια τα περυσινά»...
 
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης τονίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα οργανώσει ευρεία σύσκεψη για το θέμα και όλα αυτά τα ζητήματα θα τα βάζει επί τάπητος διαρκώς η οργάνωση στον συναρμόδιο υπουργό, χωρίς να σταματήσει ποτέ να τον θέτει προ των ευθυνών του, κάθε φορά που καταστρατηγούνται εκείνα τα οποία είχε στο παρελθόν υποσχεθεί.
 
«Τέλος του μήνα να ψεκάσουν»
 
«Να αρχίσουν να ψεκάζουν τέλος Μαΐου», καλεί τους ίδιους τους παραγωγούς ο τυποποιητής ελαιολάδου Μιχάλης Αλμπαντάκης. «Εάν οι άνθρωποι κάνουν σωστή χρήση των φαρμάκων δεν έχουμε λόγο να ανησυχούμε. Ο κόσμος πρέπει, όταν θα δει τις ελιές του και έχουν “δέσει”, να συμβουλευτούν έναν αξιόλογο γεωπόνο, να τους δώσει φάρμακα ελεγμένα και εγκεκριμένα και να πάνε να ψεκάσουν»... 
Στο ερώτημά μας αν πρέπει να κάνουν ολικής κάλυψης ψεκασμούς ή δολωματικούς, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης ξεκαθαρίζει ότι «σε περιοχές ΠΓΕ απαγορεύονται οι ψεκασμοί ολικής κάλυψης. Στις υπόλοιπες περιοχές ας γίνονται και δολωματικοί ψεκασμοί και ψεκασμοί ολικής κάλυψης, ανάλογα με τον πληθυσμό του δάκου. Δηλαδή, αν κάνουν 6-7 ραντίσματα μέχρι τον Νοέμβριο, ας κάνουν 4 δολωματικά και 3 υλικά»... 
Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει ότι «όπου γίνεται ο δολωματικός ψεκασμός θα πρέπει να γίνεται μαζικά. Διότι ο δολωματικός ψεκασμός, λόγω της μελάσσας που μπαίνει μαζί με το φάρμακο, τραβάει τον δάκο στο συγκεκριμένο λιόφυτο. Άρα, όπου γίνεται, θα πρέπει να γίνεται μαζικά και από τους γύρω παραγωγούς»...
 
«Μη βιάζεστε να “κόβετε”»
 
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τις τιμές παραγωγού, με έναν μέσο όρο που δε φαίνεται να ξεφεύγει στην Κρήτη από τα 2,50 με 2,60 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, ο Μιχάλης Αλμπαντάκης “βλέπει” μέσα στο καλοκαίρι πιθανή ανάκαμψη, αλλά ξεκαθαρίζει ότι, αν συνεχίσουν οι παραγωγοί να θέλουν να “τιμολογούν” όλο το αποθηκευμένο και άκοπο μέχρι στιγμής λάδι τους, όχι μόνο δε θα αυξηθούν οι τιμές, αλλά θα πέσουν χαμηλότερα. «Να κόβουν λάδι συγκρατημένα και με βάση τις ανάγκες τους», καταλήγει ο κ. Αλμπαντάκης.
 
 
neakriti.gr