Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους Δασικούς Χάρτες

7:13 π.μ. - Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021
07:04 π.μ. - Δευ, 12/13/2021
Image: Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους Δασικούς Χάρτες

«Αγωνιζόμαστε έως ότου δικαιωθούμε»

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους αναρτημένους δασικούς χάρτες που πραγματοποιήθηκε στην παραλιακή πλατεία της Ιεράπετρας από τον ενιαίο αγροτικό σύλλογο λίγη ώρα πριν την επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνου Σκρέκα στο Νομό, έδωσε το παρόν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και φορείς του Δήμου.

Ο Δήμαρχος απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους δηλώνοντας μεταξύ άλλων:

«Οι δασικοί χάρτες είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την ασφαλή και αέναη προφύλαξη του περιβάλλοντος της χώρας και ήταν ανεπίτρεπτο για το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια να μην το έχει αξιοποιήσει. Η τότε ανυπαρξία τους ήταν σε βάρος των πολλών και σε όφελος των λίγων.

Όμως, δυστυχώς, και η τωρινή δημιουργία και ανάρτησή τους, όπως φαίνεται, εξυπηρετεί μόνο μεμονωμένα συμφέροντα. Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει κατορθώσει ακόμη να αποτυπώσει την πραγματικότητα. Καταργούνται χρόνιες ιδιοκτησίες και οι δημότες μπαίνουν σε μια ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία για να αποδείξουν το αυτονόητο. Επιπλέον, εκείνοι που έκαναν τα λάθη, ζητάνε από αυτούς που δε φέρουν ευθύνη να επιβαρυνθούν ακόμα και οικονομικά και μάλιστα σε τόσο δύσκολους καιρούς προκειμένου να αποσαφηνιστούν αυτά που μέχρι σήμερα ήταν αυτονόητα.

hxonews

Εμείς, ως Δήμος, από την πρώτη στιγμή εντοπίσαμε τη σωρεία λαθών και κινούμενοι άμεσα συγκαλέσαμε Δημοτικό Συμβούλιο, όπου και πήραμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Επίσης, συμμετείχαμε σε τηλεδιασκέψεις με την ΠΕΔ και τα Υπουργεία. Επιπλέον, την προηγούμενη εβδομάδα είχα επισκεφτεί στην Αθήνα τον Αρμόδιο Υπουργό, κ. Αμυρά, όπου του διατύπωσα εκτενώς τις θέσεις μας. Σήμερα, έχω προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα, στον Άγιο Νικόλαο και γι’ αυτό το ζήτημα.

Η εξάμηνη παράταση που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν μας ικανοποιεί. Ζητάμε την πλήρη απόσυρσή των δασικών χαρτών και την διόρθωσή τους. Αρνούμαστε την απόφαση του Υπουργείου, η οποία δεν άρει τις αδικίες.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι δασικοί χάρτες δεν είναι εργαλείο ενίσχυσης προσωπικών φιλοδοξιών κανενός. Οι τηλεδιασκέψεις είναι άλλοθι και δεν προωθούν ουσιαστικές λύσεις. Χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης και ο μόνος τρόπος είναι ο αγώνας, όπως αυτός που κάνουμε σήμερα εδώ.

Οι δασικοί χάρτες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είμαστε στην αρχή του αγώνα των διεκδικήσεών μας. Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, ενωμένοι, όλοι μαζί θα συνεχίσουμε στηρίζοντας τα συμφέροντα τόσο των δημοτών όσο και του Δήμου Ιεράπετρας, έως ότου δικαιωθούμε.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή σας στη σημερινή συγκέντρωση και στην από κοινού δύσκολη, αλλά αναγκαία προσπάθεια, που καταβάλλουμε».