Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στην Πρεσβεία της Αιγύπτου-Συζητήσεις για την αδελφοποίηση του Δήμου της Ιεράπετρας με την Αλεξάνδρεια

3:12 μ.μ. - Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023
03:06 μ.μ. - Τρί, 20/12/2023
Image: Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στην Πρεσβεία της Αιγύπτου-Συζητήσεις για την αδελφοποίηση του Δήμου της Ιεράπετρας με την Αλεξάνδρεια

Αναλυτικά το δελτίο τύπου

Με την Πληρεξούσιο Υπουργό του Εμπορικού Τμήματος της Πρεσβείας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κα Noha Kamal και με τη Σύμβουλο του Εμπορικού Τμήματος, κα Φωτεινή Ζαφειράκη, συναντήθηκαν ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης κι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας, κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε μεταξύ άλλων  η αδελφοποίηση του Δήμου της Ιεράπετρας με την πόλη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Η  Αλεξάνδρεια είναι μια πόλη με ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί έδρα του ομώνυμου Ορθόδοξου Πατριαρχείου, με προκαθήμενο τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄ -ο οποίος είναι κρητικής καταγωγής- και της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής. Οι εμπορικές σχέσεις της Κρήτης με την Αίγυπτο ανάγονται ήδη από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού, ενώ σε όλη τη διάρκεια της Ιστορίας έμειναν άρρηκτα συνδεδεμένες. Χαρακτηριστικό είναι ότι το αρχαίο λιμάνι της Ιεράπετρας, σύμφωνα με έρευνες, ήταν όμοιο με το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας: «Υπάρχει στενή συνεργασία μεταξύ της Αλεξάνδρειας και της Ιεράπετρας, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, ενώ οι σχέσεις μεταξύ των δύο λαών είναι ιδιαίτερα φιλικές γεγονός που αποδεικνύεται και από το ότι πολλοί δημότες μας επιθυμούν την αδελφοποίηση τους.

Επιδίωξη μας είναι να ανοίξουμε μια «πύλη» επικοινωνίας μεταξύ των δύο λαών μέσω της διασύνδεσης τους και ήταν ψηλά στην ατζέντα μας ήδη από την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Δυστυχώς, όμως, η εξάπλωση της πανδημίας προκάλεσε καθυστέρηση στις διαδικασίες. Τώρα, όμως, δίδεται πλέον η δυνατότητα να προχωρήσει η αδελφοποίηση, με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους των δύο πόλεων ενθαρρύνοντας παράλληλα την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών».