Ο Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της Ιεράπετρας

5:42 μ.μ. - Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021
05:05 μ.μ. - Πέμ, 20/42/2021
Image: Ο Διευθυντής Β΄θμιας Εκπαίδευσης σε σχολικές μονάδες της  Ιεράπετρας

Και στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, κ. Κατσαγκόλης Αθανάσιος, επισκέφθηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του την Τετάρτη 19 Μαΐου 2021 το 1ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους Διευθυντές των σχολείων και τους Συλλόγους Διδασκόντων για ζητήματα της επανόδου τους μετά το άνοιγμα των σχολείων υπό το καθεστώς τήρησης μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού.

Κατά την επίσκεψη του Διευθυντή Δ.Ε. Λασιθίου στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου συναντήθηκε επίσης με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου ενώ συνοδευόταν από τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Ιεράπετρας, κ. Αστροπεκάκη Κωνσταντίνο. Η επίσκεψη συνέπεσε με την περίοδο υποβολής αιτήσεων υποψηφίων μαθητών για φοίτηση στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου για το σχολικό έτος 2021-2022, η οποία διαρκεί από τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 έως και τη Δευτέρα 31 Μαϊου 2021 (2.00 μ.μ.).

Σε ερωτήματα που ενδεχομένως μπορεί να δημιουργηθούν και να είναι καθοριστικά για την οριστική απόφαση των υποψηφίων μαθητών/μαθητριών όπως και των γονέων και κηδεμόνων τους σχετικά με το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου απαντά παρακάτω ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου κ. Κατσαγκόλης Αθανάσιος.

Τι είναι το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου;

Το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου και αργότερα και Λύκειο, με έδρα του το Καβούσι είναι ένα Δημόσιο Γυμνάσιο στο οποίο διδάσκονται όλα τα μαθήματα Γενικής Παιδείας όπως συμβαίνει σε όλα τα Γενικά Γυμνάσια της χώρας. Με άλλα λόγια είναι ισότιμο με τα υπόλοιπα Δημόσια Γυμνάσια.

Η μόνη διαφορά είναι ότι διδάσκονται επιπλέον και μαθήματα Μουσικής Παιδείας (Μουσικών οργάνων, Μουσικών συνόλων και θεωρητικών μαθημάτων της Μουσικής).

Ποιος είναι ο σκοπός του;

Γενικός σκοπός του Μουσικού Σχολείου είναι η γενική μόρφωση, η γνωστική επάρκεια, η αισθητική καλλιέργεια, η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, η συναισθηματική-ψυχική ωρίμανση και κοινωνικοποίηση των μαθητών χρησιμοποιώντας τη μουσική ως εκπαιδευτικό εργαλείο, ώστε να πετύχουν ομαλή προσαρμογή στο παρόν και να προετοιμαστούν επαρκώς για το μέλλον.

Ειδικότερα, έχει σκοπό την προετοιμασία και την κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής χωρίς να υστερούν σε γενική παιδεία, αν τελικά επιλέξουν άλλο τομέα επιστημονικής ή επαγγελματικής έκφρασης.

Πώς μπορεί κάποιος μαθητής να εισαχθεί στο Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου;

Από το πρώτο δεκαήμερο μέχρι και το τέλος Μαΐου και σε ημερομηνίες που ανακοινώνονται εγκαίρως από το σχολείο, οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/μαθητριών που ολοκληρώνουν την Στ΄ Δημοτικού, υποβάλλουν αίτηση στο σχολείο, με την οποία αιτούνται τη συμμετοχή του/της μαθητή/μαθήτριας στην προβλεπόμενη διαδικασία επιλογής.

Η διαδικασία αυτή συνήθως πραγματοποιείται εντός του 2ου δεκαημέρου του Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι/ες, μετά τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής και με την προϋπόθεση ότι κριθούν επιτυχόντες/επιτυχούσες, αποκτούν το δικαίωμα να αποφασίσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν τελικά θα φοιτήσουν στο Μουσικό Σχολείο ή όχι.

Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία επιλογής δεν υποχρεώνει τους υποψήφιους σε φοίτηση στο Μουσικό Σχολείο, αλλά τους δίνει το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να φοιτήσουν σε αυτό.

Επομένως μαθητής ή μαθήτρια που δεν συμμετέχει ή δεν επιτυγχάνει στην διαδικασία επιλογής, δεν έχει (εκ του νόμου) το δικαίωμα εγγραφής στην Α’ Γυμνασίου του Μουσικού Γυμνασίου.

Απαιτούνται Μουσικές Γνώσεις για την συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής;

Όχι!

Η διαδικασία εξέτασης για την εισαγωγή στην Α’ Γυμνασίου είναι σχετικά απλή και αναφέρεται σε μαθητές που δεν έχουν προηγούμενη σχέση με την μουσική.

Μέσα από απλά τεστ αξιολογούνται: η ρυθμική αντίληψη, η ακουστική ικανότητα, η φωνητική ικανότητα, η διάκριση ηχοχρωμάτων και προαιρετικά, η ικανότητα εκτέλεσης σε μουσικό όργανο της επιλογής του υποψηφίου.

Μπορούν οι τελειόφοιτοι – απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου (Λυκείου) να συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις;

Βεβαίως και μπορούν ακριβώς όπως και όλοι οι απόφοιτοι – τελειόφοιτοι όλων των τύπων Λυκείων της χώρας και μάλιστα για όποια Σχολή το επιθυμούν, πέραν των Μουσικών τμημάτων των Πανεπιστημίων.

Ποια μαθήματα διδάσκονται σε ένα Μουσικό Σχολείο;

Διδάσκονται όλα τα μαθήματα ενός Δημόσιου Γυμνασίου ή Λυκείου (Γενικής Παιδείας / Ξένες Γλώσσες / Μαθήματα Επιλογής) και επιπλέον μια δέσμη Μουσικών μαθημάτων όπως Ελληνική Παραδοσιακή και Βυζαντινή Μουσική, Ευρωπαϊκή Μουσική, Χορωδία, Αρμονία, Ιστορία της Μουσικής, Θεατρική Αγωγή, κ.ά.

Επίσης διδάσκονται σε ατομικό επίπεδο πιάνο και ταμπουράς (υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές) και επιπλέον ένα όργανο επιλογής του μαθητή.

Ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας του Μουσικού Γυμνασίου;

Το διδακτικό ημερήσιο πρόγραμμα αναπτύσσεται σε 9 ώρες διδασκαλίας με ένα διάλειμμα το μεσημέρι, όπου παρέχεται ένα γεύμα δωρεάν στους μαθητές.

Πώς μεταφέρονται τα παιδιά προς /από το Μουσικό Σχολείο; Ποιές περιοχές εξυπηρετεί;

Για τη μετακίνηση των μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου προσφέρεται δωρεάν μεταφορά από και προς την περιοχή κατοικίας με ειδικά μισθωμένα λεωφορεία.

Το Μουσικό Σχολείο έχει έδρα το Καβούσι αλλά εξυπηρετεί ολόκληρο το νομό Λασιθίου.

Εκ της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου