Ο Γ. Αγγελάκης στον Ηχώ 99,8 για το «χωριό γηροκομείο» στους Καλογέρους Ιεράπετρας

12:23 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020
12:07 μ.μ. - Πέμ, 09/23/2020
Image: Ο Γ. Αγγελάκης στον Ηχώ 99,8 για το «χωριό γηροκομείο» στους Καλογέρους Ιεράπετρας

Ο εκπρόσωπος της εταιρίας φροντίδας ηλικιωμένων μιλά για την κατ΄οίκον παροχή υπηρεσιών

Στο σημερινό φύλλο η «Εφ.Συν.» κάνει αναφορά για επιχειρηματική δραστηριότητα στους Καλογέρους Ιεράπετρας , που αφορά την παροχή υπηρεσιών υγείας και φροντίδας σε ηλικιωμένους και αναπτύσσεται σε θολό νομικό καθεστώς. Στο άρθρο γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά για λειτουργία επιχείρησης χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και για αυθαίρετες πρακτικές, με κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, κάτω από τη μύτη των αρμόδιων φορέων.

hxonews
hxonews
hxonews

Εκ μέρους της επιχείρησης μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Γιώργος Αγγελάκης προϊστάμενος τομέα ΕΚΑΒ Ιεράπετρας και δημοτικός σύμβουλος. Καταρχάς, όπως είπε η δραστηριότητα της επιχείρησης, που είναι στο όνομα της συζύγου του, αφορά στην παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένους κατ οίκον. Είναι νόμιμη, εγγεγραμμένη σε σχετικό ΚΑΔ και το προσωπικό που απασχολείται είναι ασφαλισμένο. Εκτός από τους Καλογέρους, υπηρεσίες παρέχονται σε ηλικιωμένους και σε άλλες περιοχές όπως είναι το Κάτω Χωριό, το Στόμιο και αλλού. Στους Καλογέρους ενοικιάζονται 11 σπίτια από διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Η εταιρία αναλαμβάνει τη φροντίδα των ηλικιωμένων που διαβιούν σε αυτά με το κόστος, πέρα από το ενοίκιο, να εξαρτάται από τις υπηρεσίες που παρέχονται στον κάθε ένα. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εισέλθει στον χώρο. Ο χώρος είναι ιδιωτικός, ενοικιάζεται σε ένα, δυο ή τρία άτομα ανάλογα τους χώρους της κάθε οικίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι Γηροκομείο. Ανάλογες επιχειρήσεις δρουν και στο εξωτερικό, σημείωσε ο κ. Αγγελάκης.

hxonews
hxonews

Ως προς τη χρήση του κτιρίου του δημοτικού σχολείου (που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί) είπε ότι στον χώρο αυτό φιλοξενούνται το αγροτικό ιατρείο και υπάρχει και ένας χώρος για τον πολιτιστικό σύλλογο. Το αγροτικό ιατρείο λειτουργεί κανονικά με γραφείο, ένα μικρό σαλονάκι και από εκεί εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Ως πολιτιστικός Σύλλογος (του οποίου ο κ. Αγγελάκης είναι πρόεδρος) και ως επιχείρηση ανέλαβαν την πρωτοβουλία να φτιάξουν το κτίριο, να το συντηρήσουν ώστε και η γιατρός να μπορεί να εξετάσει εάν χρειαστεί έναν ασθενή και να υπάρχει παράλληλα μια ετοιμότητα να εξεταστεί ένα τυχόν κρούσμα κορωνοϊού. Κάποια στιγμή λοιπόν χρειάστηκε να φιλοξενηθεί εκεί ένα ζευγάρι όταν ο άντρας που είναι κατάκοιτος έμεινε μόνος καθώς η γυναίκα έπεσε μέσα στο σπίτι τους και έπρεπε να χειρουργηθεί. Φιλοξενήθηκαν για 14 ημέρες μέχρι που αποθεραπεύτηκε η σύζυγός του. θα μπορούσαμε να τους είχαμε φιλοξενήσει σε κάποια από τα σπίτια που επισκέπτεται η Μονάδα Φροντίδας όμως ακριβώς λόγω της κατάστασης του κορωνοϊού τότε κρίθηκε χρήσιμο να μεταφερθούν στο παλιό σχολείο που λειτουργεί ως αγροτικό ιατρείο, είπε ο κ. Αγγελάκης.

Για το θέμα μίλησε στον Ηχώ και η πρόεδρος της σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κα Μαρία Ρουμελιωτάκη, αντιδήμαρχος διευκρινίζοντας ότι στην αρμοδιότητα της επιτροπής είναι τα σχολεία που είναι σε λειτουργία και όχι τα δημόσια κτίρια που παλαιότερα ήταν σχολεία. Την αρμοδιότητα παραχώρησης αυτών των κτιρίων την έχει ο Δήμος και όχι η σχολική επιτροπή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι ουδέποτε υπήρξε προς την υπηρεσία κάποιο παράπονο ή καταγγελία σχετικά με τη χρήση του χώρου του παλιού σχολείου.

Μίλησε ακόμη και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ανατολής κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος λέγοντας αρχικά ότι η επιχείρηση έδωσε ζωντάνια στο χωριό. Για το πώς λειτουργούν τα δωμάτια, οι οικίες που ενοικιάζονται και την παροχή φροντίδας ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είναι αυτός που έχει αρμοδιότητα να απαντήσει. Από εκεί και πέρα ως προς τη χρήση του παλιού σχολείου υπάρχουν περιπτώσεις που σχολεία ενοικιάζονται για αξιοποίηση όπως γίνεται πχ στην Ανατολή όπου φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας, αλλού μπορεί να φιλοξενηθεί ένα λαογραφικό μουσείο κλπ. Στην προκειμένη περίπτωση είχε ζητηθεί από τον Δήμο να γνωμοδοτήσει το Τ.Σ. εάν συμφωνούν να παραχωρηθεί ο χώρος. Η γνωμοδότηση ήταν θετική για την παραχώρηση του σχολείου, είπε ο κ. Ζαχαρόπουλος.