Ο Γ. Σαρικλάκης για τις ανεμογεννήτριες στην Ιεράπετρα

7:54 π.μ. - Τετάρτη, 6 Μαΐου 2020
07:05 π.μ. - Τετ, 06/54/2020
Image: Ο Γ. Σαρικλάκης για τις ανεμογεννήτριες στην Ιεράπετρα

Τι αναφέρει ο κ. Σαρικλάκης, οικονομολόγος σε ανακοίνωσή του

Πρόσφατα ταξιδέψαμε, απόγευμα, λίγο πριν το ολικό σκοτάδι, με αυτοκίνητο Βιέννη – Μπρατισλάβα, απόσταση 65 χιλιομέτρων, μία ευθεία περίπου.

Λίγα χιλιόμετρα μετά το αεροδρόμιο της Βιέννης, αριστερά και δεξιά της λεωφόρου , δάσος από χιλιάδες κόκκινα φωτάκια λαμπίριζαν μέχρι το βάθος, όσο έπιανε το μάτι μας, μιας απέραντης πεδιάδας. Ο φίλος οδηγός, κάτοικος Μπρατισλάβας του οποίου είμαστε φιλοξενούμενοι, μας διευκρίνισε ότι το κάθε φωτάκι ευρίσκεται στην κορυφή μιας ανεμογεννήτριας, ότι πρόκειται για αιολικό πάρκο ανανεώσιμων πηγών ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο καλύπτει περίπου στο σύνολον τις ανάγκες της Βιέννης.

Διερωτήθηκα για την ιδιοκτησία των ανεμογεννητριών, τα πιθανά προβλήματα και αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων στην εγκατάσταση τους, τις δυσκολίες αδειοδότησης, γραφειοκρατίας και η απάντηση ήταν “ Ουδέν πρόβλημα “ αλλά αντίθετα στηρίζονται απεριόριστα ανάλογες επενδύσεις . Ο Ιδιοκτήτης της γης καταθέτει απλά αίτημα μελέτη Τεχνικού γραφείου, οριοθετείται εγκρίνεται άμεσα και χρηματοδοτείται από τις τράπεζες με απλές σύντομες διαδικασίες χωρίς γραφειοκρατία η αντιδράσεις.

Αναφέρω τα παραπάνω επειδή απλές επενδύσεις που προσφέρουν χαμηλού κόστους ενέργεια και ως εκ τούτου ανταγωνιστικότερα Ελληνικά εμπορεύματα, οφθαλμοφανώς, οικολογικές, παραγωγικές και βιώσιμες, αντιμετωπίζονται εχθρικά, αποτελούν στον νομό μας αντικείμενο συζητήσεων, διαπληκτισμών, διαμαρτυριών και ποικίλων αντιδράσεων, μάλλον παράλογων στην πλειονότητα.

Παραβλέπουμε την αναμφισβήτητη αλήθεια ότι η ευημερία των πολιτών εξαρτάται από την πρωτοπορία, ποιότητα, ανταγωνιστικότητα των παραγωγών αγαθών-πλούτου (επιχειρήσεων) προκειμένου να ανταγωνιστούν προϊόντα άλλων εθνοτήτων, να εξάγουν και να ανταλλάξουν στη συνέχεια με εισαγόμενα αγαθά που θα ικανοποιήσουν και θα βελτιώσουν την ποιότητα της διαβίωσης των Ελλήνων πολιτών. Ενέργειες που δυσχεραίνουν την ομαλή νόμιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και παραγωγή αγαθών απλά αδυνατίζουν, μειώνουν την συμμετοχή των Ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές και την επιρροή της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γιώργος Σαρικλάκης

georgesariklakis@gmail.com