Ο γεωπόνος της Agroset Παναγιώτης Μυλωνάκης στην «Ιεραπετρίτικη Γη»

12:20 μ.μ. - Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2023
12:06 μ.μ. - Τετ, 28/20/2023
Image: Ο γεωπόνος της Agroset Παναγιώτης Μυλωνάκης στην «Ιεραπετρίτικη Γη»

Ο απολογισμός της καλλιεργητικής χρονιάς για τα κηπευτικά της Κρήτης - Τι λέει για υβρίδιο τομάτας kessie

Ο κ. Παναγιώτης Μυλωνάκης - Γεωπόνος της Agroset ήταν καλεσμένος της αγροτικής εκπομπής του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε ένας απολογισμός της καλλιεργητικής χρονιάς που πέρασε με τον κ. Μυλωνάκη να αναφέρει ότι, η χρονιά κλείνει, ως προς τις τιμές, με θετικό πρόσημο για τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια. Καλά κινήθηκαν και τα τοματίνια. Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών με συνέπεια την αύξηση του μεροκάματου. Επιπλέον πρόβλημα το αυξημένο κόστος παραγωγής. Παρόλο που οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν σταματήσει, οι επιπτώσεις  και η ακρίβεια  συνεχίζονται. Παρατηρείται ακόμη ότι μειώνεται ο χρόνος που τα θερμοκήπια μένουν κενά από καλλιέργειες και αυτό οφείλεται σε μια σταθερότητα στις τιμές που κρατούν «ζωντανή» την όρεξη των παραγωγών για να καλλιεργούν. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία των καλλιεργειών όπως είναι οι καιρικές συνθήκες, οι ασθένειες όπως αυτή της καστανής ρυτίδωσης κ.α.

Ο κ. Μυλωνάκης ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καλλιέργεια της τομάτας και την πρόταση της Agroset για την μεγαλόκαρπη τομάτα kessie η οποία δοκιμάστηκε με επιτυχία την τελευταία 2ετια στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας, με καλό πακέτο ανοχών σε παθογόνα, μεγάλη παραγωγή, πολύ καλή γεύση και με μεγάλη διατήρηση καρπού.