Ο Μ. Άρχων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον Ηχώ 99,8

12:31 μ.μ. - Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Δευ, 12/31/2024
Image: Ο Μ. Άρχων για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στον Ηχώ 99,8

Τροφή για σκέψη από τον υπεύθυνο του Φροντιστηρίου Πρότυπο

Ο υπεύθυνος του φροντιστηρίου «Πρότυπο» φιλοξενήθηκε στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 μιλώντας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Η εισαγωγή στα μη κρατικά πανεπιστήμια θα γίνεται με την βάση εισαγωγής που θα ορίζει το κάθε τμήμα. Ωστόσο, οι μαθητές θα πρέπει να δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και τα μόρια που συγκεντρώνουν να είναι πάνω από την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής). Ουσιαστικά. η ΕΒΕ υπάρχει για να μην εισάγονται μαθητές με χαμηλές βαθμολογίες σε κάποια τμήματα, αναφέρει ο κ. Άρχων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι μαθητές θέλουν να φοιτήσουν σε μη κρατικά πανεπιστήμια, θα πρέπει να δώσουν την δέουσα προσοχή στο πρόγραμμα σπουδών της Γ’ Λυκείου, καθώς θα κληθούν να δώσουν αρχικά πανελλαδικές εξετάσεις και έπειτα εξετάσεις στο πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους.

Το κάθε μη κρατικό πανεπιστήμιο θα καθορίσει τους δικούς του όρους εισαγωγής. «Βέβαια, αν έρθουν στην Ελλάδα κορυφαία πανεπιστήμια, θα θέσουν και αυστηρά κριτήρια εισαγωγής.» Αναλυτικότερα, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα δώσουν την ευκαιρία σε μαθητές που δεν μπόρεσαν να εισαχθούν σε υψηλόβαθμα πανεπιστημιακά τμήματα εξαιτίας των μορίων που συγκέντρωσαν. Για παράδειγμα, μαθητές που συγκέντρωσαν 17.500-18.500 μόρια και δεν κατάφεραν να εισαχθούν στην ιατρική και είχαν σκοπό να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές, θα έχουν την ευκαιρία να φοιτήσουν στην Ελλάδα.

Ο κ. Άρχων υπογραμμίζει πως πρέπει επιτέλους να αρχίσει να μετράει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το απολυτήριο λυκείου. Όμως θα πρέπει οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα να αξιολογούνται στα ίδια θέματα. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά γιατί δεν θα κρίνεται ο βαθμός εισαγωγής τους στα πανεπιστήμια μόνο από τις πανελλαδικές εξετάσεις. «Δεν ζούμε πια στο 1980, θα πρέπει να υπάρχουν κι άλλα κριτήρια εισαγωγής όπως γίνεται ήδη σε άλλες χώρες.»

hxonews

Ο κ. Άρχων είναι επίσης και ένας εξαίρετος συγγραφέας βιβλίων Φυσικής και Χημείας. Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το βιβλίο της Φυσικής Γ’ Λυκείου από την Ελληνοεκδοτική και σε ένα μήνα αναμένεται να κυκλοφορήσει και το τελευταίο τεύχος.