Ο Μ. Καλαϊτζάκης με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο Ποινικό Κώδικα

12:47 μ.μ. - Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Πέμ, 22/47/2024
Image: Ο Μ. Καλαϊτζάκης με αφορμή την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον νέο Ποινικό Κώδικα

Ο δικηγόρος και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στον Ηχώ 99,8

Με αφορμή την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου που προβλέπει την φυλάκιση ακόμα και για ασήμαντα θέματα, μίλησε στην εκπομπή του Ηχώ 99,8 ο κ. Καλαιτζάκης, δικηγόρος και πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται περιορισμός της δυνατότητας αναστολής της ποινής παράλληλα με αυστηρή μεταχείριση για τα ελαφριά αδικήματα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν η ποινή είναι πάνω από 2 έτη, ο κατάδικος θα οδηγείται στην φυλακή καθώς δεν θα υπάρχει δυνατότητα αναστολής. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αύξηση στα παράβολα, στα δικαστικά έξοδα και στα ανώτατα όρια των χρηματικών ποινών.

Ακόμα και στην διαχείριση των υποθέσεων που αφορούν ανήλικους, τα πράγματα γίνονται πιο αυστηρά και οι ανήλικοι θα οδηγούνται σε καταστήματα κράτησης ανηλίκων για ασήμαντα θέματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως πλέον υποχρεώνονται οι πολίτες να παρίστανται στο τριμελές δικαστήριο με την παρουσία δικηγόρου, ενώ είχαν την επιλογή να παρουσιαστούν μόνοι τους. Τέλος, μειώνεται η δυνατότητα αναγνώρισης ελαφρυντικών και θα αναγνωρίζεται μόνο μια μείωση ποινής.