Ο Μ. Πλατής υπεύθυνος της AgroΑναπτυξιακή στον Ηχώ 99,8 για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

12:25 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Αυγούστου 2023
12:08 μ.μ. - Παρ, 11/25/2023
Image: Ο Μ. Πλατής υπεύθυνος της AgroΑναπτυξιακή στον Ηχώ 99,8 για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Κάνει λόγο για παραπληροφόρηση για το ΟΣΔΕ 2023 από επιτήδειους και εφιστά την προσοχή των παραγωγών

Χρήσιμες οδηγίες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ δίνει μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο κ. Μιχάλης Πλατής υπεύθυνος της AgroΑναπτυξιακή. Όπως  είπε η καταληκτική ημερομηνία θεωρητικά είναι η 25η Αυγούστου 2023, γιατί ακόμη απαιτούνται ορισμένες διευκρινίσεις γύρω από την εξισωτική αποζημίωση και τα οικολογικά σχήματα, πληροφορίες από τα υπόβαθρα κλπ. Έχουν γίνει κάποιες διορθώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις. Οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και το Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων το οποίο θα επιλέξουν και να μην παραπληροφορούνται. Αυτό που επίσης πρέπει να τονιστεί είναι ότι κάθε περίπτωση παραγωγού – δήλωσης είναι διαφορετική και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, είπε μεταξύ άλλων.

Ακούστε εδώ τον κ. Πλατή

Η Agroαναπτυξιακή προς ενημέρωση των παραγωγών προχώρησε στην παρακάτω ανακοίνωση: Παραπληροφόρηση για το ΟΣΔΕ 2023 από επιτήδειους

Τις τελευταίες ημέρες φτάνουν στα γραφεία μας πληροφορίες ότι κάποια Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) παραπληροφορούν τους παραγωγούς για το ΟΣΔΕ 2023. Πιο συγκεκριμένα,  πρόκειται για ΚΥΔ που κατά το παρελθόν έχουν προσπαθήσει να παραπληροφορήσουν και πάλι τους παραγωγούς του Νομού Λασιθίου, παραπλανώντας τους σκοπίμως. Προς μεγάλη μας λύπη, μεγάλα ΚΥΔ του νομού ψεύδονται συνεχώς προσπαθώντας να προσεγγίσουν παραγωγούς.

Η AgroΑναπτυξιακή του Γεωπόνου Πλατή Μιχαήλ αισθάνεται έντονη την ανάγκη να διευκρινίσει κάποια σημεία που πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί και κάποια σημεία που θα πρέπει να επισημαίνουν όταν απευθύνονται σε κάποιο ΚΥΔ.

Το ΟΣΔΕ 2023 δεν είναι ακόμη σε πλήρη λειτουργία. Αυτό που θα πρέπει να σπεύσουν οι παραγωγοί να πραγματοποιήσουν είναι να ανεβάσουν σε κάποιο ΚΥΔ τους κωδικούς για το ΟΣΔΕ 2023 έως τις 25/08/2023.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση ΟΣΔΕ 2023 αποτελεί ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα, κι άρα ενιαία αίτηση, που περιλαμβάνει τη βασική ενίσχυση, την εξισωτική αποζημίωση (στρεμματικά), τα οικολογικά σχήματα, την αναδιανεμητική, τον ΕΛΓΑ,  τις έμμεσες ενισχύσεις κτλ.

Το μόνο που είναι σε ξεχωριστό σύστημα, κι επομένως διαφορετική αίτηση, είναι η μεταβίβαση δικαιωμάτων.

Επομένως, κανένα ΚΥΔ δεν μπορεί να ολοκληρώσει το ΟΣΔΕ, εάν ο παραγωγός παίρνει εξισωτική ενίσχυση και ενίσχυση για τα οικολογικά σχήματα. ΠΡΟΣΟΧΗ: η εξισωτική ενίσχυση και ενίσχυση για τα οικολογικά σχήματα  γίνονται στην ίδια αίτηση με το ΟΣΔΕ. Αυτές οι αιτήσεις γίνονται παράλληλα κι όχι ξεχωριστά σε δεύτερο χρόνο. Αυτοί που αναφέρουν ότι είναι διαφορετικές αιτήσεις ψεύδονται, θέλοντας να φανούν ότι λειτουργούν  καλύτερα από τον ανταγωνισμό με σκοπό να ξεγελάσουν τον παραγωγό ώστε να το δεσμεύσουν και  να λάβουν υπέρογκα ποσά αργότερα για τη συνέχιση της αίτησης ΟΣΔΕ.

Άλλωστε, οι περισσότεροι παραγωγοί δίνουν την εντολή τα χρήματα να κρατούνται με πάγια εντολή και τελικά δε γνωρίζουν τις τελικές χρεώσεις. Με τον τρόπο αυτόν, ενώ κάποια ΚΥΔ παρουσιάζονται ως πιο οικονομικά, τελικά έχουν κοστολογήσει την αίτηση ΟΣΔΕ πολύ πιο ακριβά. Για αυτόν το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν συγκρίσεις από χρονιά σε χρονιά και να ζητάνε το ακριβές κόστος για το ΟΣΔΕ και τι αφορά αναλυτικά αυτό το κόστος εγγράφως.

Παράλληλα, κάποια ΚΥΔ αναφέρουν κάποιες πολύ χαμηλές τιμές (π.χ. 45 ευρώ). Αρχικά, πιθανόν αναφέρονται σε τιμές δίχως ΦΠΑ. Επίσης, δεν αναφέρουν ότι στη χρέωση δε συμπεριλαμβάνεται το κόστος της εξισωτικής αποζημίωσης, των οικολογικών σχημάτων και της αναδιανεμητικής που θα τα κοστολογήσουν αργότερα όταν το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα είναι σε πλήρη λειτουργία.

Επομένως, όποιο ΚΥΔ αναφέρει σήμερα ότι έχει τελειώσει την αίτηση κάποιου παραγωγού είναι πολύ πιθανό να χαθούν αρκετά χρήματα επιδότησης που θα δικαιούνταν ο παραγωγός.

Ένας απλός τρόπος ελέγχου της αίτησης ΟΣΔΕ εάν κάποιο ΚΥΔ ανοίξει πάλι την αίτηση του παραγωγού για διορθώσεις δίχως να το έχει αναφέρει στον παραγωγό αποτελεί το γεγονός ότι αυτομάτως το σύστημα αλλάζει το μοναδιαίο κωδικό του ΟΣΔΕ 2023. Επομένως, έχοντας τον αρχικό κωδικό οι παραγωγοί μπορούν εν συνεχεία, προς το τέλος των ΟΣΔΕ, να διαπιστώσουν εάν έχει ανοίξει πάλι η αίτησή τους ώστε να προστεθούν κάποια στοιχεία όπως οικολογικά σχήματα κι εξισωτική αποζημίωση.

Καλούμε τους παραγωγούς να απαιτούν να λαμβάνουν γνώση για την εργασία που έχει πραγματοποιηθεί και για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Επίσης, την αναλυτική κοστολόγηση τόσο της παρούσας εργασίας όσο και του τι θα κοστολογηθεί με βάση τις εργασίες στο μέλλον του ΟΣΔΕ 2023».