Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κεντριού συγχαίρει όσους έφεραν στο φως τα ευρήματα του μινωικού τάφου

11:00 π.μ. - Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου 2018
11:10 π.μ. - Δευ, 08/00/2018
Image: Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κεντριού συγχαίρει όσους έφεραν στο φως τα ευρήματα του μινωικού τάφου

Αποδεικνύοντας ότι το Κεντρί έχει ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Κεντριού συγχαίρει την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ. Χρύσα Σοφιανού, η οποία, με τη συμμετοχή του καθηγητή Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη Παπαδάτου και της ανασκαφικής του ομάδας, έφερε στο φως στη θέση Ρουσσές Κεντριού το σπουδαίο αρχαιολογικό εύρημα του θαλαμοειδούς τάφου της Υστερομινωϊκής περιόδου. Πρόκειται για ένα μινωικό τάφο μέσα στον οποίο βρέθηκαν δυο λάρνακες και 24 πήλινα αγγεία. Οι ταφές δεν έχουν συληθεί και αυτό θα βοηθήσει τους αρχαιολόγους να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία. 
Η θέση υποδείχθηκε από κατοίκους του Κεντριού στην Πρόεδρο του Συλλόγου και κατόπιν επικοινωνίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και με τον κ. Παπαδάτο πραγματοποιήθηκε άμεσα σωστική ανασκαφή. 
Η προσπάθεια αυτή αναμένεται να αναδείξει περαιτέρω την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού μας αλλά και γενικότερα να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για τη μινωική κατοίκηση στην περιοχή της Ιεράπετρας.
Έτσι αποδεικνύεται ότι το Κεντρί δεν ήταν μόνο το σημαντικότερο Αγγειοπλαστικό Κέντρο του Νομού μας στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά έχει και ιστορία τουλάχιστον 3.500 ετών.
Ελπίζουμε η Δημοτική αρχή να δείξει επιτέλους την ανάλογη προσοχή και ενδιαφέρον, ώστε να πραγματοποιηθούν οι κοινά αποδεκτές προτάσεις του Συλλόγου για αναβάθμιση του Κεντριού.
 
Εκ μέρους του Μορφωτικού Συλλόγου 
Η Πρόεδρος
Τσαντηράκη Σοφία