Ο Ν. Τζανάκης καθηγητής και Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ στον Ηχώ για τον κορωνοϊό

9:24 π.μ. - Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020
09:02 π.μ. - Τρί, 04/24/2020
Image: Ο Ν. Τζανάκης καθηγητής και Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ στον Ηχώ για τον κορωνοϊό

Δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης από εμπορεύματα προερχόμενα από την Κίνα

Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές για τον κορωνοϊο δίνει μιλώντας στον Ηχώ Καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής στην Πνευμονολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ κ. Ν. Τζανάκης, με καταγωγή από την Ιεράπετρα.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του είναι ένας μεταλλαγμένος ιος της οικογενείας των κορωνοϊών. Ο συγκεκριμένος έχει μια ιδιαίτερη διεισδυτικότητα στο κατώτερο αναπνευστικό και δημιουργεί σοβαρές πνευμονίες. Μερικοί ασθενείς καταλήγουν στις μονάδες και δυστυχώς πεθαίνουν. Ξεκίνησε από την Κίνα. Ο κίνδυνος για τη χώρα μας είναι χαμηλός, πλην όμως, για να αποφύγουμε προβλήματα θα πρέπει να προβούμε σε ορισμένες διαδικασίες που ευτυχώς η υπηρεσία δημόσιας υγείας έχει ξεκινήσει και μεριμνά. Όσοι έρχονται από την Κίνα ή είχαν την Κίνα ως ενδιάμεσο σταθμό για να έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να επιτηρούνται επιδημιολογικά, να λαμβάνεται ένα ιστορικό και ανάλογα θα εκτιμάται ένας επιδημιολογικός κίνδυνος μολυσματικότητας, νόσησης. Οπότε θα γίνεται η ανάλογη διαχείριση. Οι πιο ύποπτοι να μπαίνουν σε καραντίνα 15 ημερών και οι άλλοι, να κινούνται ελεύθερα με ορισμένες οδηγίες προστασίας και προφύλαξης. Εάν εφαρμοστεί αυτή η διαδικασία και σε άλλες χώρες το πρόβλημα θα είναι παρελθόν σε 1-2 μήνες. Ωστόσο τα στοιχεία αυτά δεν ισχύουν για την Κίνα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κορωνοϊός οπότε δεν πρέπει να φοβόμαστε, τόνισε ο κ. καθηγητής.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως μεταδίδεται από έναν πάσχων ή κάποιον που είναι σε φάση επώασης, μέσω των σταγονιδίων, βήχα, ομιλία, γέλιο, από μολυσμένες επιφάνειες, πόμολο, κάγκελο, πόρτα, ποτήρι κλπ. Σε σχέση τώρα με την αντιμετώπιση του ιού με εμβόλιο χρειάζονται αρκετούς μήνες για την παρασκευή του, την δοκιμή για την αποτελεσματικότητα και έπειτα τη διάθεση στην αγορά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε σε ότι αφορά σε πολίτες που ανησυχούν για τα εμπορεύματα που έρχονται από την Κίνα ότι δεν υπάρχει ανησυχία καθώς ο ιός δεν ζει στο περιβάλλον εύκολα και πεθαίνει αμέσως. Επίσης ούτε από Κινέζους που ζουν ήδη στην Ελλάδα καθώς δεν έχουν βρεθεί σε μολυσμένο περιβάλλον.

Από εκεί και πέρα ο κ. Τζανάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Γρίπη και τις υπόλοιπες ιώσεις εφιστώντας την προσοχή των πολιτών προτρέποντας τους να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να λαμβάνουν ατομικά μέσα προστασίας και να εμβολιαστούν.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Τζανάκη: