Ο Στουρνάρας ζητά λιγότερη λιτότητα

10:27 π.μ. - Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016
10:06 π.μ. - Τρί, 14/27/2016
Image: Ο Στουρνάρας ζητά λιγότερη λιτότητα

Μ’ ένα άρθρο στους Financial Times και με μια προωθημένη θέση «αντι-λιτότητας» ο Γιάννης Στουρνάρας βγαίνει ξανά μπροστά: Ζητά new deal με τους εταίρους και δανειστές, λέει ότι τα πλεονάσματα του 3,5% μετά το 2018 είναι «κοινωνικά ανέφικτα» και ζητά να κατέβει ο στόχος στο 2%, μιλά για «γιγαντιαία δημοσιονομική προσαρμογή» στην Ελλάδα και ζητά ανακούφιση του χρέους.

Είναι μήνυμα προς τον Σόιμπλε με τις ευλογίες Ντράγκι, ή είναι μήνυμα προς τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του;
 
FT: Ο Στουρνάρας τάσσεται κόντρα στον Τσίπρα
 
Κατά τους Financial Times είναι… ολίγον από το πρώτο και, κυρίως, το δεύτερο: Όπως γράφουν, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης «συντάσσεται με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» και «τάσσεται απέναντι στην γερμανική κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μπήκε σε ανοιχτό πόλεμο με το ΔΝΤ για την προσπάθειά του να αλλάξει τους όρους του προγράμματος».
 
Κατά κυβερνητικούς κύκλους, δεν ισχύει τίποτα εκ των δύο. Στην κυβέρνηση αποτιμάται «θετικά» η παρέμβαση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, και «οποιαδήποτε κίνηση στοχεύει σε λιγότερη λιτότητα και ελάφρυνση του χρέους είναι ευπρόσδεκτη».
 
Σύμφωνα επίσης με πηγές κοντά στην κεντρική τράπεζα, ο Γιάννης Στουρνάρας απλώς επανέλαβε γνωστές, και δημόσιες διατυπωμένες θέσεις του, κινούμενος πάντοτε εντός του θεσμικού του ρόλου και των πλαισίων που ορίζει η ΕΚΤ.
 
«Συμμαχία με το ΔΝΤ».
 
Οι Financial Times, πάντως, υποστηρίζουν ότι το άρθρο Στουρνάρα, τον φέρνει απέναντι στην κυβέρνηση, και μάλιστα όχι για πρώτη φορά: «Δεν είναι η πρώτη φορά», γράφει η εφημερίδα, «που ο κ. Στουρνάρας, η θέση του οποίου είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση, παίρνει αποστάσεις από την πολιτική του κ. Τσίπρα.
 
Κατά την κορύφωση της περσινής σύγκρουσης για το Grexit, είχε δημόσια προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα ότι διακινδυνεύει μια «ανεξέλεγκτη κρίση» μέσα από την αντιπαράθεσή του με τους πιστωτές. Τον περασμένο μήνα, προκάλεσε ένταση λέγοντας ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών του κ. Τσίπρα, κόστισε στη χώρα 86 δις ευρώ.
 
Παρά τη θέση του υπέρ της μείωσης του χρέους και των χαμηλότερων πλεονασμάτων, το ΔΝΤ παραμένει εξαιρετικά αντιδημοφιλές στην Ελλάδα. Ο κ. Τσίπρας είχε μακρά κόντρα με το Ταμείο και επί μήνες προσπαθούσε να το εξωθήσει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης – εν μέρει, επειδή οι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι τους θα αποδειχθούν, συν τω χρόνω, πιο επιεικείς».
 
Και το άρθρο των Financial Times, καταλήγει, επισημαίνοντας: «Επιλέγοντας την τακτική της συμμαχίας με το ΔΝΤ, ο κ. Στουρνάρας κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να απομακρύνει το Ταμείο».
 
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως και το άρθρο Στουρνάρα, και η ανάλυση των Financial Times έρχονται μία ημέρα πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νομισματική πολιτική και τις δημοσιονομικές προβλέψεις.
 
Το αξιοσημείωτο είναι, ακόμη, πως οι Financial Times δεν αναφέρουν ότι ουδέποτε μέχρι σήμερα οι παρεμβάσεις του Γιάννη Στουρνάρα έχουν γίνει ερήμην και, κυρίως, κόντρα στην πολιτική της ΕΚΤ και του Μάριο Ντράγκι. Και πως ο Μάριο Ντράγκι βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα χαμηλά επιτόκια, την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και για την «υπερσυσσώρευση αποταμιεύσεων» της Γερμανίας…

tvxs.gr