Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Μ. Κλώντζας επισκέφτηκε τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

11:40 π.μ. - Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019
11:08 π.μ. - Κυρ, 04/40/2019
Image: Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Μ. Κλώντζας επισκέφτηκε τον Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών & αγροτικών δραστηριοτήτων φυτικής παραγωγής Ιεράπετρας

Ο υποψήφιος βουλευτής Λασιθίου του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) Μανόλης Κλώντζας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί μετά από αίτημά του, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών & αγροτικών δραστηριοτήτων φυτικής παραγωγής Ιεράπετρας, στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του Συλλόγου στο Στόμιο, για τα πολυσύνθετα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο. Σε μια εκτενή και φιλική συζήτηση η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Αικατερίνη Τσικαλουδάκη και τα παρευρισκόμενα μέλη του Δ.Σ. ενημέρωσαν τον κ. Μαν. Κλώντζα για το μεγάλο φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές δραστηριότητες και οι παραγωγοί της περιοχής και τις δυσοίωνες προοπτικές που διαφαίνονται, εφόσον δεν γίνουν δεκτά τα δίκαια αιτήματα των αγροτών παραγωγών.
 
Στη συνάντηση τέθηκαν τα σημαντικά ζητήματα του κλάδου σε νευραλγικούς τομείς που χρήζουν άμεσης διευθέτησης όπως  η μείωση της φορολογικής κλίμακας στον αγροτικό κλάδο, η αναδιάρθρωση των οφειλών και το πάγωμα των  αγροτικών δανείων, η δυνατότητα ρύθμισης  στα στεγαστικά δάνεια των αγροτών, ο έλεγχος και η οριστική διαγραφή των επανοτοκίων, η άρση της υφαρπαγής των καταθέσεων όταν δεν έχει δοθεί πάγια εντολή, η τάχιστη διαφοροποίηση της φορολογικής κλίμακας στις οργανωμένες συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών καθώς και η άτοκη τριετής περίοδο χάριτος στα αγροτικά δάνεια. Ένα συντριπτικό μέρος της γης είναι υποθηκευμένο στις τράπεζες. Έτσι τα χρέη και οι απαιτήσεις των τραπεζών συνιστούν θηλιά στο λαιμό των παραγωγών σε συνδυασμό με άλλους αρνητικούς παράγοντες, όπως την επερχόμενη κλιματική αλλαγή, την έλλειψη υποδομών στα εγγειοβελτιωτικά έργα και τις περιοριστικές ρυθμίσεις χρήσεων αγροτικής γης του εγκεκριμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ιεράπετρας. Και φυσικά ο ανταγωνισμός από άλλες ευρωπαϊκές αγορές και η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και ευνοϊκών όρων από την κυβέρνηση για την προώθηση των προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές. Τέθηκε επίσης η αναγκαιότητα άμεσης τροποποίησης του σχετικού νόμου που αφορά τη δυνατότητα ναύλωσης πλοίου ασφαλείας και την άμεση εφαρμογή του σε περιπτώσεις, όπως  π.χ. η απεργία των ναυτεργατών, προκειμένου να μην κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετοι κάθε φορά χιλιάδες τόνοι  κηπευτικών.
 
Συζητήθηκαν τα ουσιώδη προβλήματα διασφάλισης προέλευσης και ποιότητας προκειμένου να κατοχυρωθούν τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής σε μια εποχή που οι παράνομες εισαγωγές και η διάθεση προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας στις αγορές είναι συχνότατη. Η βαρύτητα στην πιστοποίηση των προϊόντων, ο έλεγχος των αθρόων εισαγωγών και ο άμεσος και αυστηρός έλεγχος στην παράνομη ελληνοποίηση οπωροκηπευτικών είναι καίρια ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς.
 
Το ασφαλιστικό ακόμη θέμα των αγροτών, είναι από τα πρώτιστα αφού όλες οι παραπάνω δυσκολίες τους καθιστούν αδύναμους να ανταπεξέλθουν στην υπέρογκη φορολογία και την πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών τους. Ένα συντριπτικό μέρος των παραγωγών από την αδυναμία αυτή, είναι σχεδόν ανασφάλιστοι. Η τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε η καταβολή των εισφορών τους να μη συνιστά μια δεύτερη δυσβάσταχτη φορολογία και η απλούστευση των διαδικασιών για αμεσότερη απόδοση των αγροτικών συντάξεων αποτελεί επείγουσα υποχρέωση που πρέπει να διορθωθεί. Τέθηκαν ακόμη τα προβλήματα των επάρκειας των υδάτινων πόρων και η έλλειψη των συνοδών υποστηρικτικών έργων στο φράγμα των Μπραμιανών καθώς και οι προβληματισμοί που υπάρχουν από παλιά για την αφαλάτωση και τη μεταφορά νερού από τις πηγές της Μαλαύρας.
 
Ο κ. Κλώντζας ευχαρίστησε την πρόεδρο και το Δ.Σ. του Συλλόγου για την ενημέρωση που του έγινε και δήλωσε ότι η οικτρή κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος της Ιεράπετρας, μια περιοχή που αποτελεί τη ναυαρχίδα των πρώιμων κηπευτικών της χώρας, συνιστά μια βραδυφλεγή βόμβα για την οριστική ταφόπλακα της πρωτογενούς παραγωγής. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη μέχρι πρότινος συγκυβέρνηση ΑΝΕΛ είναι τεράστιες. Η συστηματική αγνόηση και υποτίμηση των προβλημάτων των παραγωγών της Ιεράπετρας, σηματοδοτεί τις εχθρικές διαθέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους παραγωγούς της κρητικής γης, τους ανθρώπους του μόχθου και του πρωτογενή τομέα. Η συνειδητή άρνηση για λήψη ουσιαστικών μέτρων που να τους ανακουφίζουν καθώς και η απουσία κάθε ευνοϊκού κινήτρου για την τόνωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με τη σωρεία ποικίλων προβλημάτων του κλάδου, θα οδηγήσει στην οριστική εξόντωση ενός μεγάλου παραγωγικού κλάδου του νομού μας. Ο κ. Κλώντζας δήλωσε, ότι θα σταθεί από τη θέση του αταλάντευτα στο πλευρό των παραγωγών και στα δίκαια αιτήματά τους και θα αναλάβει συστηματικές πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των προβλημάτων τους.