Ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας αρνήθηκε να εμβολιαστεί με AstraZeneca

7:31 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Απριλίου 2021
07:04 μ.μ. - Πέμ, 01/31/2021
Image: Ο υπ. Εσωτερικών της Γερμανίας αρνήθηκε να εμβολιαστεί με AstraZeneca

Εκτός γραμμής ο υπουργός

Εκτός γραμμής αποφάσισε να κινηθεί ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζεεχόφερ, απορρίπτοντας την πρόσκληση του συναδέλφου του, υπουργού Υγείας, να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μόλις λίγες ώρες μετά την νέα απόφαση του Βερολίνου για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

«Η απάντησή μου στην πρόσκληση του Γενς Σπαν είναι "όχι!". Δεν θα επιτρέψω να με πατρονάρει κανείς», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στην εφημερίδα BILD, αποφεύγοντας ωστόσο να αξιολογήσει το ίδιο το εμβόλιο, το οποίο δεν θα χορηγείται πλέον σε άτομα κάτω των 60 ετών, παρά μόνο μετά τη σύσταση του γιατρού και με προσωπική ευθύνη του εμβολιαζόμενου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο υπουργός Υγείας κάλεσε χθες, Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, τα μέλη της κυβέρνησης που είναι άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με AstraZeneca, προκειμένου να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης για το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η πρόσκληση αφορούσε την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (66 ετών), τον ατικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς (62), τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ (71), τον υπουργό Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ (62) και τον υπουργό Αναπτυξιακής Συνεργασίας Γκερντ Μιούλερ (65).

Ανάλογη πρόσκληση είχε απευθύνει ο υπουργός Υγείας και στους πωθυπουργούς των κρατιδίων. «Θα το κάνω αμέσως μόλις έρθει η σειρά μου - και με AstraZeneca», δήλωσε ο 62χρονος πωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ μέσω της εκπροσώπου του, η οποία διευκρίνισε ωστόσο ότι το κρατίδιο δεν έχει φθάσει ακόμη στον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 60-69 ετών.

Σήμερα πάντως ο 65χρονος Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca στο Νοσοκομείο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο Βερολίνο.

Για ένα «μικρό τσίμπημα με μεγάλη επίδραση, ένα μικρό τσίμπημα που μπορεί να κάνει τη διαφορά», έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Ερωτώμενος, αντίστοιχα, για τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, διευκρίνισε ότι δεν απευθύνθηκε σε κάποιον υπουργό συγκεκριμένα ζητώντας του να εμβολιαστεί με AstraZeneca και εξέφρασε την κατανόησή του για όσους επιθυμούν να συμβουλευτούν προηγουμένως τον γιατρό τους.

«Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος θρόμβωσης. Και τότε είναι λογικό να χρησιμοποιήσει κανείς διαφορετικό εμβόλιο», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον εαυτό του, ο κ. Σπαν, ο οποίος είναι 40 ετών, δήλωσε ότι, «χωρίς να έχει συμβουλευτεί ακόμη γιατρό», θεωρεί ότι δεν συντρέχει τέτοιος κίνδυνος και ανέφερε ότι, όταν έρθει η σειρά του, θα δεχθεί να εμβολιαστεί με οποιοδήποτε διαθέσιμο εμβόλιο - και αυτό της AstraZeneca.

Ο υπουργός ζήτησε πάντως για μία ακόμη φορά μεγάλη προσοχή από τους πολίτες για την περίοδο του Πάσχα και σημείωσε ότι και ο ίδιος ακύρωσε τα σχέδιά του για επίσκεψη στην οικογένειά του. "Συνεχίζουμε με βιντεοκλήσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή Efsyn