Οι Α. Ταμπάκης και Χ. Κατσάνος σε συνέδριο για τα θερμοκήπια και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας

12:04 μ.μ. - Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
12:12 μ.μ. - Παρ, 08/04/2023
Image: Οι Α. Ταμπάκης και Χ. Κατσάνος σε συνέδριο για τα θερμοκήπια και τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας

Αναδείχθηκαν τα προβλήματα από την έλλειψη νερού και εργατών γης

Ο κ. Χρήστος Κατσανος Farm Management Consultant και ο κ. Αντώνης Ταμπάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tampakis Farms από την Ιεράπετρα Κρήτης ήταν καλεσμένοι στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη» που μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 11.00 και σε επανάληψη κάθε Σάββατο στις 9.00 το πρωί.

Το θέμα το οποίο αναλύθηκε ήταν «Θερμοκήπια, γεωθερμικά πεδία και εναλλακτικές μορφές ενέργειας στον αγροτικό τομέα» με αφορμή συνέδριο που έγινε κατά την εκδήλωση και απονομή των Βραβείων Αγρότης της Χρονιάς, που διοργανώθηκαν στην Ξάνθη.

hxonews

Ο κ. Κατσάνος ανέφερε στον Ηχώ 99,8 ότι για πρώτη φορά στο συνέδριο εκπροσωπήθηκε και ο χώρος των θερμοκηπίων. Τα γεωθερμικά πεδία και οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας στον αγροτικό τομέα αναδείχθηκαν επίσης στο συνέδριο. Δεδομένου ότι εάν θέλει κάποιος να καλλιεργήσει όλο το χρόνο θα πρέπει να εξασφαλίσει ενέργεια. Τα γεωθερμικά πεδία, έχουν χρόνια αυτή την ενέργεια, του ζεστού νερού δηλαδή, που δεν τη χρησιμοποιούσε κανείς. Τα θερμοκήπια Θράκης τη χρησιμοποιούν γιατί ένα από τα δυο πεδία της περιοχής έχουν πάρει την εκμετάλλευση οπότε θεωρητικά και πρακτικά, έφτιαξαν θερμοκήπια χωρίς καμινάδα. Πρέπει όμως να δούμε και το θέμα της ψύξης και εδώ υπάρχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικό αέριο και φωτοβολταϊκά. Ένα τρίτο κομμάτι είναι οι δυνατότητες συνδυασμού γεωθερμικού πεδίου, φυσικού αερίου και φωτοβολταϊκού, είπε ο κ. Κατσάνος με ιδιαίτερη αναφορά στη συνέχεια στο πως ο παραγωγός θα μπορέσει να εκσυγχρονίσει την καλλιέργειά του ενώ μίλησε και για την υδροπονία.

Στην έλλειψη εργατικού δυναμικού αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα του νερού, που είναι απαραίτητο για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αναφέρθηκε ο Αντώνης Ταμπάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tampakis Farms.

Ακούστε εδώ τον κ. Κατσάνο και τον κ. Ταμπάκη: